Contact
  1. 7606-Rhinophyma

Rhinophyma is een vorm van rosacea of couperose met soms uitgebreide vervorming van de neus. Het ontstaat door de groei van bindweefsel en talgklieren in de huid. De huid wordt daardoor dikker en hobbelig. De neus krijgt een knolachtig uiterlijk met soms ontstekingen en een rode tot paarse verkleuring met verwijde bloedvaatjes. In deze folder vindt u informatie over de behandeling en nazorg.

Rhinophyma ontstaat meestal op de neusvleugels en de neuspunt. De verdikking ontstaat geleidelijk en de klachten nemen toe in de loop van meerdere jaren. Met name mannen van 60 jaar en ouder krijgen rhinophyma, maar ook vrouwen en jongere mensen kunnen er last van hebben. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat rhinophyma wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.

Klachten

Rhinophyma geeft met name cosmetische bezwaren, maar het kan soms ook functionele klachten geven. De zwellingen kunnen zo groot worden dat de neusgaten dichtgedrukt worden.

Eerste bezoek

Uw huisarts kan u naar ons verwijzen voor een eerste bezoek. De dermatoloog bekijkt dan uw neus en bespreekt met u de behandelmogelijkheden. Voordat wij een ingreep inplannen, krijgt u soms eerst medicijnen in de vorm van crèmes of tabletten om ontstekingen tot rust te brengen.

Behandeling

Rhinophyma verdwijnt nooit spontaan en wordt in de loop van de jaren meestal erger. De dermatoloog kan onder lokale verdoving het overtollige weefsel verwijderen. Dit gebeurt op de polikliniek met dermabrasie of elektrocoagulatie. Bij beide technieken wordt het weefsel met een soort mechanische of elektrisch schaaf verwijderd. Door beide technieken wordt de huid van uw neus gladder en krijgt uw neus uiteindelijk haar natuurlijke vorm terug. Na de ingreep krijgt u verband op uw neus. U kunt direct na de ingreep weer naar huis. Na de behandeling is pijnstilling meestal niet nodig. Als u wel pijn heeft, dan kunt u eventueel Paracetamol innemen. Verder is het belangrijk dat u uw neus na de behandeling dagelijks insmeert met vaseline nadat u deze onder de douche hebt schoongespoeld. Daarna brengt u een absorberend verband aan wat u van ons voorgeschreven krijgt.

    

Voor behandeling                                                          Na behandeling (2,5 week later)

     

Voor behandeling                                                          Na behandeling (2,5 week later)

Nazorg

Na een aantal dagen verwisselen wij het verband op de polikliniek. De genezing gaat meestal voorspoedig en snel. U komt ongeveer vier keer naar het Isala Dermatologisch centrum. Voor:

  • intake
  • behandeling
  • nacontrole(s)

Vergoeding

Het eerste bezoek aan onze polikliniek is verzekerde zorg. De behandeling zelf is echter onverzekerde zorg. Op onze prijslijst vindt u de kosten voor deze behandeling.

Risico's

Een ingreep brengt altijd risico’s met zich mee, zoals infectie en de kans op een nabloeding. Gelukkig komt dit zelden voor en zijn deze complicaties over het algemeen goed te behandelen.
Soms duurt de genezing wat langer of kan er littekenweefsel ontstaan.

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact met ons op:

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7606