Contact
  1. 8066-Spalktherapie bij afwijkend gevormde oren baby

​De oren van pasgeborenen zijn in de uren na de bevalling regelmatig wat afwijkend, meestal trekt dat in de eerste dagen bij. In sommige gevallen houdt het oor een afwijkende vouw of knik. In zo’n geval kan het verstandig zijn een oortje te spalken. Afstaande oren (flaporen) zijn in de meerderheid bij pasgeborenen al zichtbaar. Sommige mensen kiezen op latere leeftijd voor een operatieve correctie. Door de oren van de baby te spalken kan een operatie soms voorkomen worden.

De oren van pasgeboren baby’s hebben een unieke eigenschap: ze zijn nog heel plooibaar door de aanwezigheid van zwangerschapshormonen. Hierdoor is het mogelijk om babyoren met een spalkje en pleisters permanent van vorm te veranderen. Hoe eerder je ingrijpt, des te korter duurt de therapie en des te beter is het resultaat.

Spalktherapie

De spalktherapie voor afwijkende oorschelpen werd 30 jaar geleden ontwikkeld door Japanse plastisch chirurgen. Wereldwijd is het een veel gebruikte methode. In Nederland is deze behandeling nog vrij onbekend. Een studie uitgevoerd in het UMC in Utrecht in 2009 door plastisch chirurg Marieke van Wijk liet een redelijk tot goed resultaat zien bij tweederde van de baby’s met afstaande oren indien voor de leeftijd van 6 weken gestart werd met spalken*.

De plastisch chirurgen in Isala bieden de mogelijkheid tot spalken bij baby’s met afwijkend gevormde oren. De behandeling is poliklinisch. Bij de eerste afspraak wordt beoordeeld of de afwijking aan het oor in aanmerking komt voor spalktherapie. Daarna wordt het spalkje samen met de ouders aangelegd.

Hoe werkt het?

Een zacht buigzaam spalkje versterkt de plooi van de oorschelp. Het oor plakt met tape tegen het hoofd. De baby hoort hier geen last van te hebben en kan gewoon op het gespalkte oor slapen. De spalkjes blijven zitten gedurende enkele weken, totdat het oor in de gecorrigeerde vorm blijft staan zonder spalk. De ouders wisselen thuis zo nodig de pleisters. De behandelingsduur is ongeveer gelijk aan de leeftijd van het kind bij de start van de behandeling.

Kosten

Een poliklinisch bezoek aan de plastisch chirurg wordt in de regel zonder problemen vergoed. Wij leggen tijdens het eerste polibezoek een spalkje aan.

Wilt u langskomen?

Twijfelt u aan de vorm of de stand van de oren van uw baby? Vraag dan uw verloskundige of huisarts om hier eens goed naar te kijken. Laat u, indien nodig, verwijzen naar de afdeling Plastische chirurgie van Isala. Geef hierbij aan dat het om spalktherapie gaat en dat u graag versneld een afspraak wilt maken.

Zwolle, Kampen of Heerde

Plastische chirurgie
088 6245 6  36 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

*A prospective study on no-surgical correction of protruding ears: The importance of early treatment. M.P. van Wijk, C.C. Breugem, M. Kon Journal of Plastic,Reconstructive & Aesthetic Surgery 2012 65, 54-60

 

Laatst gewijzigd 18 januari 2024 / 8066