Contact
  1. 8614 Droogbedtraining

Voor jongeren en volwassenen die in bed plassen

Je bent door de uroloog doorverwezen naar het Kindercontinentiecentrum. Omdat poliklinische behandeling en begeleiding niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Een droogbedtraining kan dan een oplossing zijn. Wij bieden hulp aan jongeren én volwassenen, die last hebben van bedplassen. In deze folder lees je wat een droogbedtraining is. Zo ben je hierop goed voorbereid.

Voor wie?

  • Voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen.
  • Of als je niet meer afhankelijk wilt zijn van medicijnen; die het bedplassen verminderen.

Wat is droogbedtraining?

Een meerdaagse training

De droogbedtraining duurt drie dagen en twee nachten (eenmaal thuis train je uiteraard door).
Je verblijft tijdens de training op een externe locatie in de regio. Tijdens de training zijn ook altijd twee begeleiders aanwezig, zowel overdag als ’s nachts.

In groepjes

De training wordt in groepsverband gegeven. Trainen in een groep stimuleert je weerbaarheid en zelfvertrouwen. Het persoonlijk contact met de andere deelnemers (lotgenoten) en het uitwisselen van ervaringen, spelen daarbij een belangrijke rol. Dat vinden de meesten erg waardevol.

Een groep bestaat uit minimaal vier deelnemers van ongeveer dezelfde leeftijd. Er is gelegenheid om je zo nu en dan even terug te trekken, om bijvoorbeeld ook huiswerk te maken.

Wat is het doel?

Doel van de training is jouw manier van slapen op zo’n manier te veranderen, dat je wakker wordt van signalen van een volle blaas. Wij beïnvloeden daarbij niet alleen je slaappatroon, maar ook je leefstijl. Zodat het bedplassen minder wordt en hopelijk zelfs helemaal over gaat. Beïnvloeden doen wij door herhaling en structurering van eerdere adviezen.

Wist je dat?
60% van de deelnemers plast na de training niet meer in bed. Uiteraard proberen wij er vooral ook leuke en gezellige dagen met z’n allen van te maken!

De training

Om mee te doen aan deze training is het belangrijk dat je gemotiveerd bent. De kans op een goed resultaat is groter als je een regelmatig dag- en nachtritme hebt. Zo hebben mensen met een prikkelverwerkingsstoornis of andere concentratiestoornissen, vaker last van ’s nachts bedplassen.

Goed om te weten:

  • Gespecialiseerde pedagogisch medewerkers begeleiden de training.
  • In de training gaat het om het samenvoegen van eerdere adviezen en het verbeteren van het drink- en plaspatroon.
  • Daarnaast proberen we inzicht te krijgen in de oorzaak van het bedplassen en maken hiervoor een wekschema.
  • Alle deelnemers begeleiden we nog een half jaar na afloop van de training. Om zo het nieuwe ritme aan te houden en/of eventueel bij te sturen.

Hoe ziet een trainingsdag eruit?

  • Een gemiddelde trainingsdag bestaat uit gesprekken over plassen en drinken, zowel in groepjes als apart.
  • ’s nachts slaap je met een plaswekker en een persoonlijk wekschema. De plaswekker koop je zelf, voorafgaand aan de training.
  • Daarnaast zijn er gezamenlijke activiteiten, zoals spelletjes, wandelen en andere buitenactiviteiten.
  • Ook is er ruimte voor eigen invulling.
  • We eten op vaste tijden samen.
  • Dagelijks even bellen of mailen met thuis is natuurlijk mogelijk. Vooral voor jongeren en hun ouders is dat wel zo prettig.

Evaluatie

Zes weken na de training zien wij jou samen met de andere deelnemers terug tijdens een controleafspraak van een uur. Dan evalueren we de training en bespreken we hoe het na afloop van de training is gegaan.

Tussentijdse evaluatie

Tot een half jaar na afloop van de training, heb je regelmatig telefonisch contact met de pedagogisch medewerker ter ondersteuning en om te bespreken hoe het gaat. De frequentie van het telefonisch contact wordt steeds verder afgebouwd.

Vervolgtraining thuis

De droogbedtraining kun je het beste zien als een goede start voor je verdere training thuis. Samen met de pedagogisch medewerker maak je dan ook een plan voor als je weer naar huis gaat. Zo kun je thuis een goede en belangrijke opvolging geven aan de droogbedtraining.

Kosten

De droogbedtraining wordt gezien als een ziekenhuisopname. Daarom vergoedt de zorgverzekeraar de training. Wil je hier meer over weten? Informeer dan bij jouw eigen zorgverzekeraar. De aanschaf van de plaswekker is voor eigen rekening.

Contact

Isala Heerde

Droogbedcentrum/Kindercontinentiecentrum
088 624 96 46
droogbed@isala.nl

Laatst gewijzigd 7 juni 2023 / 8614

Gerelateerde folders