Contact
Kopbeeld

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

Hematologie is het onderdeel van interne geneeskunde dat zich vooral bezighoudt met ziekten van het bloed, de lymfeklieren en het beenmerg. Ook stolling en ontstolling van het bloed vallen onder hematologie.

Er bestaan veel niet-kwaadaardige ziekten zoals stollingsstoornissen, trombose, longembolie en aangeboren vormen van bloedarmoede. Daarnaast zijn er veel vormen van kanker die behandeld worden door een hematoloog. De meest voorkomende zijn: vormen van leukemie, maligne lymfomen (Hodgkin en Non-Hodgkin) en het multipel myeloom. Daarnaast is er binnen de hematologie een grote groep heel zeldzame vormen van kanker.

De afdeling Hematologie van Isala vormt één afdeling met de afdeling Oncologie. Hier werken medisch specialisten en verpleegkundigen die vervolgopleidingen en specialisaties hebben gevolgd in de hematologie. De hematologie wordt in Isala in de volle omvang uitgeoefend, dus inclusief stamceltransplantaties met eigen stamcellen. De nazorg voor patiënten die een transplantatie met een donor ondergaan (allogene stamceltransplantatie) vindt ook in Zwolle plaats. De transplantatie zelf gebeurt niet in Zwolle, maar in samenwerking met het VU medisch centrum in Amsterdam.

Tijdens uw ziekenhuisbezoeken zult u veel verschillende mensen zien: specialisten, verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. De regieverpleegkundigen begeleiden u. Zij spreken uw taal en die van uw artsen. Ze denken mee met u en uw huisarts. Daarnaast stemmen ze afspraken op elkaar af en bieden ze veel (achtergrond) informatie. Neem dus gerust contact op met de regieverpleegkundige als u vragen heeft.

Team Hematologie V.l.n.r. M. Knobben-Hakkenes, dr. M. van Marwijk Kooy, A. Manenschijn, dr. L.F. Verdonck, T.T. de Waal, drs. J.L.L.M. Coenen, dr. E.C. Dompeling en J. Wellenberg.

Bekijk alle specialisten en medewerkers uit het team van Hematologie.

Jaarverslag

Download het jaarverslag Hematologie 2017.

Voorlichtingsfilms

Wilt u meer informatie over de verpleegafdeling Hematologie? Bekijk dan onderstaande films. 

Informatiefilm afdeling Hematologie

In deze film krijgt u een indruk van de afdeling Hematologie en Oncologie.

Instructiefilm Infectiepreventie op afdeling Hematologie

Op de afdeling Hematologie en Oncologie liggen kwetsbare patiënten. Veel patiënten worden behandeld met chemotherapie. Hierdoor kan de natuurlijke weerstand van patiënten tijdelijk sterk verminderen. Op verschillende manieren zorgt de afdeling Hematologie ervoor dat patiënten op een zo veilig mogelijke wijze verpleegd worden.

Informatiefilm over Beweegprogramma 'Keep moving'

Patiënten op de afdeling Hematologie en Oncologie krijgen een intensieve behandeling. Veel patiënten worden behandeld met chemotherapie. Een goede basisconditie is daarbij belangrijk.  

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.