Contact

Stamceltransplantaties

  1. Stamceltransplantaties

Er bestaan twee soorten stamceltransplantaties. Van de eigen stamcellen, zoals in Isala gebeurt en van stamcellen van een donor, zoals in academische centra wordt gedaan. Voor welke behandeling u als patiënt in aanmerking komt, hangt af van de ziekte en uw conditie. Isala is één van de drie niet-academische ziekenhuizen waar stamceltransplantaties met eigen stamcellen plaatsvinden.

Samen met Amsterdam UMC

Het kan zijn dat uw hematoloog u een behandeling voorstelt met een allogene stamceltransplantatie, vaak vooraf gegaan door chemotherapie. Een allogene stamceltransplantatie is een transplantatie met stamcellen van een donor. Dit kan een broer of zus zijn of een niet verwante vrijwillige donor via de donorbank. In sommige situaties kan worden gekozen voor een transplantatie met navelstrengbloed.

Isala heeft een samenwerkingsverband met het Amsterdam UMC (locatie VUmc) op het gebied van allogene stamceltransplantaties. De eventuele voorbehandeling met chemotherapie gebeurt in Isala, net als voorbereidende onderzoeken voorafgaande aan een allogene stamceltransplantatie. De allogene stamceltransplantatie wordt verricht in het Amsterdam UMC (locatie VUmc). Voordat u in Amsterdam een transplantatie ondergaat, krijgt u daar ook een aantal afspraken ter voorbereiding. Voor meer informatie over een allogene stamceltransplantatie kunt u terecht op de website van het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Nazorg

Isala verricht sinds maart 2009 de nazorg voor patiënten die een allogene stamceltransplantatie in het Amsterdam UMC, locatie VUmc hebben ondergaan. Dit houdt in dat u intensief gecontroleerd zult worden door uw hematoloog op de polikliniek.

Ervaringen