Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

De afdeling Maag- Darm- en Leverziekten (MDL) van Isala is een van de grootste van Nederland. Jaarlijks zien wij ongeveer 10.000 nieuwe patiënten en 20.000 controlepatiënten. Met name mensen met de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, slokdarmkanker, coeliakie, alvleesklierkanker en -ontsteking, zenkersdivertikel, dunnedarmziekten, galwegziekten en erfelijke ziekten van het maag-darmkanaal.

Een MDL-arts heet ook wel gastro-enteroloog. 'Gastro' is het Griekse woord voor maag en 'enteron' betekent darm. Behalve mensen met een maag-, darm- of leverziekte uit onze eigen regio behandelen wij ook patiënten uit andere delen van het land.Regelmatig kijken specialisten uit andere ziekenhuizen op onze afdeling met ons mee.

Op deze website vindt u informatie over acute of chronische aandoeningen van het spijsverteringsorgaan. Dus van uw slokdarm, maag, dunne of dikke darm, alvleesklier, galwegen of lever. Voorbeelden zijn: reflux, maag en twaalfvingerige darmzweren, coeliakie (gluten overgevoeligheid) de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa (chronische darmontstekingen), maar ook darmpoliepen, darmkanker, slokdarmkanker en alvleesklierkanker.

Inflammatoire en erfelijke darmziekten

Heeft u de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of een erfelijke aandoening van het maag-darmkanaal? Isala heeft veel ervaring met en kennis over deze ziekten. Zo zijn er meer dan duizend patiënten met Crohn of Colitis Ulcerosa in Zwolle onder behandeling. En controleren wij meer dan 150 patiënten met een zeldzame vorm van erfelijke darmkanker. In Zwolle kunt u dan ook terecht bij hierin gespecialiseerde MDL-artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Regelmatig doen wij mee aan (internationaal) wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoeningen.

Galweg- en dunnedarmziekten

Voor galweg- en dunnedarmziekten zijn hoogcomplexe endoscopische technieken noodzakelijk. Deze technieken zijn niet in elk ziekenhuis beschikbaar. De MDL-artsen van Isala beheersen deze technieken en hebben hiermee veel ervaring. Zo worden jaarlijks meer dan 600 ERCP's verricht. Op verzoek van specialisten uit andere ziekenhuizen voeren we deze dan ook regelmatig uit. Bij ons bent u in deskundige handen!

Dagverpleging

Wanneer patiënten een relatief korte behandeling ondergaan, verblijven zij op de afdeling Dagverpleging. Op onze afdeling komen:

  • patiënten die uitslapen na een onderzoek, bijvoorbeeld een gastroscopie of colonscopie
  • patiënten die verschillende infusie of transfusies ondergaan
  • en patiënten die voor chemokuren en/of immunotherapie komen
  • in Isala Meppel verblijven daarnaast ook patiënten die geopereerd zijn op de afdeling Dagverpleging

Om uw behandeling en planning van die dag goed te laten verlopen is het belangrijk dat u op tijd komt. De Dagverpleging werkt niet met bezoektijden; wel kan familie in overleg aanwezig blijven bij de behandeling.

Ervaringen