Contact

Bevolkingsonderzoek darmkanker

  1. Bevolkingsonderzoek darmkanker

Sinds 1 januari 2014 kunnen mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Zij krijgen om de 2 jaar een uitnodiging. Het moment van uitnodigen hangt af van hun geboortedatum. Meedoen is vrijwillig. 

Hoe werkt het?

Bij het onderzoek wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bij de uitnodiging zit een verzamelsetje met een buisje voor de ontlasting. Dit buisje stuurt u op naar een laboratorium, omdat bloed niet altijd zichtbaar is. Als er bloed in de ontlasting zit, krijgt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van Isala. Dit voldoet aan de eisen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vervolgonderzoek (colonoscopie/coloscopie)

Wanneer u een positieve uitslag heeft, wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Op een later moment krijgt u een inwendig onderzoek van uw dikke darm. Dit onderzoek is niet verplicht. Het doel is om darmkanker vroeg te ontdekken, zodat de kans op succesvolle behandeling groter is. Als er poliepen worden gevonden, worden deze verwijderd en onderzocht. 
Meer informatie over het intakegesprek en de colonoscopie staat in de folder Colonoscopie.

Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?

Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Het onderzoek kan elk jaar ongeveer 2.400 sterfgevallen voorkomen. Daarom heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2011 besloten dit onderzoek in te voeren. Meer informatie staat op de website van het RIVM.

Ervaringen