Contact

  1. Kind en jeugd

De psycholoog is gericht op kind en jeugd en doet onderzoek naar de klachten van het kind en in het bijzonder naar de samenhang tussen de (lichamelijke) klachten en het psychisch functioneren van het kind/de jongere. Ook onderzoek naar het gedrag en het functioneren van de hersenen en naar specifieke stoornissen in de ontwikkeling van het kind behoren tot het werkterrein van de psycholoog. Soms is een adviesgesprek over de aard en de oorzaak van de klachten voldoende. In andere gevallen wordt een psychologisch onderzoek en/of een psychologische behandeling voorgesteld.

Medische psychologie biedt de volgende behandelingen.

EMDR en trauma

EMDR bij kinderen

Ook kinderen en jongeren maken schokkende of nare gebeurtenissen mee. Een groot deel van hen die iets heel ingrijpends of naars meemaakt, verwerkt deze gebeurtenis(sen) op eigen kracht. Bij sommigen verloopt dit anders en krijgen problemen doordat deze gebeurtenis(sen) die niet vanzelf overgaan. Dan is het nodig om hier hulp bij te krijgen van een professional.

Wanneer EMDR?

EMDR is een behandeling die ingezet kan worden wanneer een kind of jongere problemen heeft waarvan we denken dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen. In het ziekenhuis kan het gaan om gebeurtenissen zoals een ongeluk, een operatie, bloed afnemen of de gevolgen van een ziekte of aandoening.

Traumatherapie (EMDR) kan je helpen

Je bent je anders gaan voelen na een vervelende (medische) gebeurtenis of je bent bang geworden voor een volgende keer dat je naar het ziekenhuis moet. Misschien zie je die nare gebeurtenis steeds weer als een film in je hoofd of heb je nergens meer zin in en/of slaap je slecht? Misschien word je snel boos, heb je nachtmerries of kun je je moeilijk concentreren. Gelukkig is er iets aan te doen.

EMDR helpt je om van deze klachten af te komen.

Meer informatie over EMDR

We kunnen je natuurlijk informatie te lezen geven over EMDR. Die informatie vind je hieronder ook, maar misschien past lezen niet zo bij jou. Daarom zijn er ook korte filmpjes waarop heel duidelijk wordt uitgelegd hoe EMDR in zijn werk gaat.

Filmpjes

https://www.emdr.nl/emdr-in-beeld/#film-emdr

Folders

https://www.emdr.nl/folders/#emdr-jongeren-kinderen-ouders

 

Individuele therapie Kind en jeugd

ACT (acceptance en commitment therapie)

Bij ACT gaan we er vanuit dat je in je leven zowel fijne als niet fijne ervaringen meemaakt. Hierdoor ervaar je positieve en negatieve gevoelens en gedachten.

Vaak proberen we te leren van het verleden en de toekomst te voorspellen, zodat we mislukking en andere vervelende ervaringen kunnen voorkomen. Helaas kan ons brein hier flink in doorslaan en voor je het weet ben je aan het vechten tegen een onzichtbare vijand. Dat kost niet alleen heel veel energie, het levert je op de lange termijn niets op. Beter is misschien om vaardigheden te ontwikkelen die ervoor zorgen dat je in staat bent om te gaan met de moeilijke kanten van het leven en die angsten. En daarbij bijvoorbeeld piekergedachten en zorgen die gaan over het verleden of de toekomst los te laten en er niets mee te doen wanneer ze jou alleen maar tegenhouden of andere problemen geven. Je houdt zo energie en tijd over om die dingen te doen die voor jou belangrijk zijn en je brengen waar jij wil.

ACT leert je dus om mee te bewegen met dat wat het leven biedt – goed of slecht – en dus psychologisch flexibel te zijn. ACT4kids leert kinderen, jongeren hun hart te volgen en de hindernissen die ze daarbij tegenkomen, zoals verlies, falen, afwijzing of ongeluk te nemen zoals ze zijn. Je bent namelijk al precies goed, zoals je bent. Dat wat je doet, kan soms niet altijd handig zijn voor jezelf en dat kun je veranderen als je dat wilt.

Ontspanning, geleide fantasie, mindfulness

Spanning en stress kunnen er voor zorgen dat je je niet fijn voelt, maar ook dat je meer last krijgt of blijft houden van je lichamelijke klachten. Tijdens de behandeling door een psycholoog worden verschillende technieken gebruikt gericht op ontspanning. Als je lichaam rustig en ontspannen is, krijgen ook je gedachten meer rust. En als je rust kunt vinden in je hoofd merk je dat je lichaam ook weer rustiger wordt. Het helpt om minder stress te hebben en daardoor kun je beter omgaan met spannende situaties. Het kan ook helpen om minder pijn te voelen, gemakkelijker met tegenslagen om te gaan, beter te slapen en je beter te concentreren op school. Er zijn verschillende manieren hoe je dit kunt doen. De psycholoog kan je helpen te kiezen wat bij jou past.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Iedereen is wel eens bang en dat is heel normaal. Het is zelfs belangrijk, want angst waarschuwt je voor gevaar. Maar er is ook onhandige angst en deze zorgt ervoor dat je leven minder leuk en makkelijk is. Je hebt er veel last van zonder dat er echt gevaar is. Angst voor school, de dokter, de tandarts… dan is het tijd om die angst aan te pakken!

Met cognitieve gedragstherapie leer je om anders te denken over lastige situaties, waardoor je je beter gaat voelen. Zowel tijdens de behandeling als thuis doe je oefeningen voor je gedachten en gedrag. CGT is geschikt voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. Het is heel goed te gebruiken bij verschillende klachten zoals:
• angst
• spanning
• piekeren
• aanhoudende lichamelijke klachten
• vermoeidheid
• somberheid.

Wil je meer weten, bekijk dan dit filmpje.

Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=odo6v527jxI

Speltherapie

Speltherapie helpt jou bij het ontdekken, uiten (laten merken) en omgaan met gevoelens of spanningen die jou in de weg zitten. Speltherapie is een vorm van therapie die speciaal ontwikkeld is voor kinderen vanaf 3 jaar. Hierbij kunnen we jou via spel helpen bij het ontdekken, uiten en verwerken van problemen of spanningen. Want door problemen en spanningen kun je klachten krijgen.

Zie folder https://www.isala.nl/patientenfolders/8696-speltherapie/

Ouderbegeleiding

Ouderbegeleiding geeft ouders grip bij moeilijk verstaanbaar (te begrijpen) gedrag zoals emotionele uitbarstingen (bijvoorbeeld woede, heel erg boos zijn), somberheid, angst, eetproblemen, et cetera. Het komt vaak door een ziekte.

Ervaringen