Contact

Onderzoeken bij uw baby

  1. Onderzoeken bij uw baby

Wij doen bij te vroeg geboren baby’s verschillende onderzoeken om hun gezondheid goed te kunnen volgen. Deze onderzoeken helpen ons om mogelijke problemen op tijd te ontdekken en de juiste zorg te kunnen bieden. Denk aan een gehoortest of bloedonderzoek.

ROP (prematuren retinopathie)

ROP is een aandoening die kan ontstaan in het netvlies van te vroeg geboren baby’s. Te vroeg geboren baby’s hebben meer kans op oogproblemen. Omdat de bloedvaatjes in het netvlies nog niet helemaal klaar zijn bij de geboorte. Deze bloedvaatjes zijn pas volgroeid na 40 weken zwangerschap.
Hoe eerder een baby wordt geboren, hoe meer de bloedvaatjes nog moeten groeien om helemaal volgroeid te zijn. De bloedvaatjes horen na de vroeggeboorte door te groeien, maar dat gaat dus niet altijd goed. Het kan even duren voordat de groei op gang komt.

In onze folder ‘ROP (prematuren retinopathie) bij te vroeg geboren kinderen’ leest u hier meer over.

Gehoortest

Aangeboren gehoorverlies komt bij 1 op de 1.000 gezonde pasgeborenen voor. Bij te vroeg geborenen komt gehoorverlies vaker voor: 2 op de 100. Omdat kinderen leren praten door te horen en luisteren, zal een kind met gehoorverlies daarmee problemen krijgen.

Gezonde kinderen worden vlak na de geboorte onderzocht op gehoorverlies. Ook bij kinderen die op de Neonatale intensive care unit (NICU) zijn opgenomen, wordt vlak na de geboorte een gehoortest gedaan. Een gehoortest volgens de AABR-methode. Lees onze folder voor meer informatie hierover: ‘Gehoortest bij pasgeborenen op de NICU’.

Heeft de gehoortest een paar keer ‘onvoldoende’ als resultaat?

Dan heeft het gehoor van uw kind op het moment van de test, niet voldaan aan de eisen ervan. Uw kind kan bijvoorbeeld nog te jong zijn, tijdelijk minder horen, maar kan ook echt gehoorverlies hebben. Meer informatie hierover leest u in de folder ‘Een onvoldoende bij AABR-gehoorscreening?’.

Hielprikscreening

Bij een hielprikscreening nemen we een beetje bloed af van uw kind, via een prikje in de hiel. Het bloed wordt onderzocht op een aantal ernstige en zeldzame, aangeboren ziekten. Het vroeg ontdekken hiervan is belangrijk om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk proberen te voorkomen of te beperken. Wilt u meer weten over de hielprik? Ga dan naar de website van Rijksoverheid:

Ervaringen