Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

U krijgt met Neonatale intensive care te maken als uw pasgeboren kind intensieve zorg nodig heeft.

Redenen hiervoor zijn dat uw kind:

  • Is geboren vóór 32 weken en/of minder weegt dan 1200 gram.
  • Problemen heeft met de ademhaling of bloeddruk (verstoorde vitale functies).
  • Een ernstige infectie heeft.
  • Zuurstofgebrek heeft gehad rondom de geboorte.
  • Eén of meerdere aangeboren afwijking(en) heeft.
  • Ernstige neurologische problemen heeft.
  • Extra diagnostiek of observatie behoeft.

Perinatologisch centrum

De Neonatale intensive care en Obstetrische high care vormen samen het Perinatologisch centrum van Isala. Een Perinatologisch centrum biedt intensieve zorg aan zwangeren en pasgeborenen. In Nederland zijn tien van deze centra. Isala draagt zorg voor Zwolle en een groot deel van de regio Oost-Nederland.

Topklinische zorg

De Neonatale intensive care levert topklinische zorg. Dit betekent dat de zorg hooggespecialiseerd is. Een team van specialisten geeft uw kind de beste behandeling en zorg. U vindt meer informatie over de samenstelling van ons team onder Specialisten en medewerkers.

Units

De Neonatale intensive care bevindt zich op de vierde verdieping van gebouw vier (V4.4). De afdeling bestaat uit drie units. Deze units kunt u ook rechtstreeks bellen.

Kenmerken van verpleegkundige zorg

Ontwikkelingsgerichte zorg is bij ons het uitgangspunt. Prematuren zijn kwetsbaar voor invloeden van buitenaf zoals pijn, stress, licht en geluid. Het behandelteam heeft invloed op deze neurologische ontwikkeling van het kind. Daarom stemmen wij de zorg af op het individuele kind. En hebben al onze collega’s, die in de directe patiëntenzorg staan, een FINE 1 scholing gevolgd (Family Infant and Neurodevelopmental Education). Een aantal medewerkers heeft ook de scholing FINE 2 gedaan. Als ouder/verzorger betrekken wij u zo veel mogelijk bij de zorg. Hierover kunt u meer lezen in de patiëntenfolder 'Welkom op de Neonatale intensive care'.

Film ontwikkelingsgerichte zorg

Voor een mooi beeld van ontwikkelingsgerichte zorg bekijk ook de vlog van Ellen Heldoorn over FINE op de NICU.

Overplaatsing en ontslag

Zodra uw kind geen intensieve zorg meer behoeft, wordt het overgeplaatst naar de kinderafdeling binnen Isala of naar een ziekenhuis in uw eigen regio. Meer informatie leest u in de patiëntenfolder 'Overplaatsing van de Neonatale intensive care'.

Polikliniek follow-up neonatologie

Om het verloop van de ontwikkeling van (uw) kind(eren) na de doorgemaakte neonatale problematiek te kunnen vervolgen, wordt uw kind in het eerste levensjaar uitgenodigd voor de follow-up polikliniek Neonatologie.

Kwaliteit

Kwaliteit en patiëntveiligheid staan op onze afdeling hoog in het vaandel. We werken doorlopend aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Ervaringen