Contact

Meestgestelde vragen

  1. Meestgestelde vragen

Heeft u een vraag? Misschien vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de afdeling Neonatale intensive care.

Bezoek

Wat zijn de bezoektijden? Hoeveel bezoek mag ik meenemen en wie mag er komen?
Als ouder bent u 24 uur per dag welkom op onze afdeling. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Namelijk op het moment dat er handelingen worden uitgevoerd bij uw kind, die vragen om rust en een steriele omgeving. Broertjes en zusjes zijn welkom op de afdeling. Maar wanneer zij in contact zijn geweest met iemand met een besmettelijke ziekte, dan mogen zij niet op bezoek komen. Twijfelt u? Overleg dan vooraf met de verpleegkundige, die voor uw kind zorgt.

Familie en vrienden zijn welkom onder begeleiding van tenminste één van de ouders. Per keer mogen maximaal 2 personen bij uw kind (er mag 1x gewisseld worden). In het geval van tweelingen, geldt een verdubbeling van het maximaal aantal bezoekers.

In verband met de kans op besmettelijke kinderziekten, worden kinderen van familieleden en vrienden die jonger zijn dan 12 jaar niet toegelaten op zaal. Bezoek is niet wenselijk tijdens het geven van borstvoeding of tijdens het buidelen. Om privacy redenen mogen de andere kinderen op zaal niet uitgebreid bekeken worden.

Waarom moet ik mijn handen wassen bij binnenkomst en vertrek?
Op de Neonatale intensive care verblijft een zeer kwetsbare patiëntengroep, die door een tekort aan afweer extra gevoelig is voor infecties. De volgende hygiënevoorschriften gelden daarom altijd!

  • Bij binnenkomst van de afdeling doet u uw horloge, armbanden en ringen af.
  • De mouwen worden opgestroopt en de handen en onderarmen worden gedesinfecteerd met handenalcohol (dit is in principe het meest effectief).
  • Reinig uw handen vooral ook na het gebruik van uw mobiele telefoon, omdat zich daar veel bacteriën verzamelen.
  • Alleen bij zichtbaar vuil worden de handen voorafgaand aan desinfectie gewassen met zeep. Laat uw handen vervolgens drogen aan de lucht.
  • Als uw ringen niet af kunnen, dan is het dragen van handschoenen een oplossing.
  • Bij vertrek moet u nogmaals uw handen en onderarmen desinfecteren met handenalcohol.

Wat te doen als ouders of een familielid verkouden of ziek is?
Wij verzoeken u vriendelijk telefonisch met de verpleegkundige te overleggen wanneer u twijfelt over infectieziektes voordat u bezoek meeneemt, maar ook als u zelf last hebt van bijvoorbeeld koorts, een koortslip, griep, diarree, enz.

Ouders/verzorgers

Wat kan ik als ouder doen bij de zorg van mijn kind?
Als de conditie van uw kind het toelaat, wordt u zoveel mogelijk betrokken bij de verzorging van uw kind. De verpleegkundige kan u vertellen op welk moment uw kind wordt verzorgd, zodat u uw bezoek eventueel kunt combineren met de verzorging.

Mag er een knuffeltje in de couveuse?
Misschien vindt u het prettig dat uw kind iets van thuis om zich heen heeft: een geurdoekje mag in de couveuse. Dit doekje moet van tevoren wel gewassen zijn (op 60 graden) vanuit hygiënisch oogpunt. Daarnaast moet het doekje één keer per week thuis gewassen worden of bij zichtbaar vuil.

U kunt een dagboekje/schriftje meebrengen of van ons krijgen, zodat u hier zelf in kunt schrijven. Daarnaast kan ook uw bezoek of de verpleegkundige een stukje in het dagboek schrijven.

Wat is kangoeroeën/buidelen en wanneer mag dit?
Lichamelijk contact tussen ouders en kind is van groot belang, niet alleen voor de groei en ontwikkeling van uw kind, maar ook voor het opbouwen van een gevoelsband met elkaar. Meestal ontstaat het vader-/moedergevoel niet meteen bij de geboorte, maar groeit dit door het contact met uw kind.

Zodra het mogelijk is, kunt u buidelen met uw kind. Bij buidelen wordt de pasgeborene naakt op uw blote huid gelegd en lekker warm toegedekt (huid-op-huid contact). Buidelen is voor moeders én vaders!

Het maken van foto's en films van mijn kind, mag dat?
Natuurlijk mag u foto’s en films maken van uw kindje. Maar niet van andere kindjes, ouders en medewerkers zonder hun uitdrukkelijke toestemming met het oog op privacy.

Mag ik mijn mobiele telefoon gebruiken?
Zet uw mobiele telefoon op de stil modus als u op de unit bent. Wilt u bellen? Dan kan dat in de openbare ruimtes.

Hoe kan ik gebruik maken van de kluisjes?
Bij opname van uw kind op de NICU, krijgt u een pasje voor de kluisjes. Deze vindt u in de wachtruimte voor ouders. Als uw kind 's avonds of 's nachts wordt opgenomen, dan ontvangt u het pasje de volgende dag. In de kluisjes kunt u bijvoorbeeld uw tas en andere waardevolle spullen opbergen. Uw camera of telefoon mag u gewoon naar de afdeling meenemen. De bediening van de kluisjes vindt u op de kluisjes zelf. Met een pas kunt u één kluisje per keer gebruiken. De pas is niet gebonden aan een kluisje; u kunt elk vrij kluisje gebruiken. Bij ontslag of overplaatsing van uw kind, mag u de pas aan de verpleegkundige of secretaresse geven. U mag de pas ook in de brievenbus doen. Deze hangt aan de muur in de gang bij de ouderkamer. Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan de verpleegkundige of secretaresse.

Informatie over uw kind

Hoe gaat het met mijn kind en van wie krijg ik informatie?

Voor opname
Als u binnenkort gaat bevallen van een kind dat intensieve zorg nodig heeft, is er een mogelijkheid om vooraf al met één van onze neonatologen een gesprek te plannen. Hierin krijgt u informatie over de gang van zake rondom de bevalling / opname van uw kind op de Neonatale intensive care en meer uitleg over de te verwachten ontwikkeling van uw kind. Daarnaast bieden wij u een rondleiding op onze afdeling, om alvast kennis te maken met de omgeving waar uw kind verblijft.

Tijdens opname
Na de opname van uw kind op onze afdeling krijgt u, zodra dit mogelijk is, een gesprek met een arts. U wordt regelmatig op de hoogte houden van alle gebeurtenissen rondom uw kind. In principe wordt u op zaal steeds door de verpleegkundige bijgepraat over de dagelijkse bijzonderheden van uw kind. Ouders van kinderen die lang op onze afdeling worden opgenomen krijgen een vaste gespreksarts. Als u een gesprek met één van de artsen wenst, kunt u dit doorgeven aan de verpleegkundige die vervolgens een afspraak maakt.

Borstvoeding en kolven

Waarom borstvoeding?
Borstvoeding heeft veel voordelen voor prematuur geboren kinderen en pasgeborenen die ziek geworden zijn. Daarom wordt borstvoeding geven gestimuleerd door de Neonatale intensive care.

Er is een aantal redenen waarom borstvoeding de voorkeur heeft boven flesvoeding:

  • Moedermelk bevat antistoffen tegen bacteriën die in de omgeving van de moeder voorkomen. Dit is belangrijk omdat het afweersysteem van te vroeg geboren kinderen nog niet optimaal werkt. Door de antistoffen komen minder infecties voor bij pasgeborenen die moedermelk krijgen.
  • Er is minder kans op koemelkeiwitallergie bij pasgeborenen die moedermelk krijgen.
  • Moedermelk is licht verteerbaar waardoor pasgeborenen minder last hebben van obstipatie.
  • Door bepaalde vetzuren in moedermelk is er een optimale ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.
  • De melk die moeders van te vroeg geboren kinderen maken, is aangepast aan wat hun kind nodig heeft. Er zitten meer eiwitten, mineralen en antistoffen in.

Pasgeborenen die niet in staat zijn om zelf te drinken omdat ze te klein zijn of te ziek, krijgen voeding per maagsonde. Een maagsonde is een klein slangetje dat via de neus of de mond uitkomt in de maag.

Lactatiekundigen
Op onze afdeling werken ook lactatiekundigen. Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) is een professioneel opgeleide borstvoedingsspecialist. Een te vroeg geboren baby of (ernstig) zieke baby kan meestal niet zelf drinken. Door moedermelk te kolven, kunt u uw kindje tóch moedermelk geven. De lactatiekundige kan u helpen als u: 

  • te weinig moedermelk kolft
  • een pijnlijke plek in uw borst heeft
  • het kolven pijnlijk vindt
  • extra begeleiding wenst bij het leren drinken aan de borst
  • borstvoeding wilt afbouwen

De lactatiekundige kan u later ook begeleiden bij het aanleggen van uw baby.

Hoe werkt het kolven?
Moeders die gekozen hebben voor moedermelk moeten hun melk kolven. Melk kolven betekent melk uit de borst halen met hulp van een kolfapparaat. Onze afdeling is in het bezit van twee kolfapparaten. Er zijn kamerschermen op de afdeling zodat u privacy heeft. Zolang u opgenomen bent, krijgt u een kolfset van het ziekenhuis. U krijgt steriele flesjes om de melk in op te vangen. De flesjes moedermelk, met de naam van uw kind erop en het tijdstip van het kolven, worden in de koelkast of vriezer op de afdeling bewaard.

Kolven na ontslag uit het ziekenhuis en het bewaren van moedermelk
Als u uit het ziekenhuis ontslagen bent en uw kind verblijft nog op onze afdeling, dan gaat u thuis (of in het Ronald McDonald Huis) door met kolven. U kunt ook een kolfapparaat huren

Als u in het ziekenhuis bij uw baby kolft, krijgt u een kolfset van het ziekenhuis. De moedermelk neemt u in een koeltasje met koelelementen mee naar de afdeling. Als er genoeg voorraad op de afdeling is, vriest u thuis de moedermelk in.

Op de afdeling aangekomen, geeft u de moedermelk aan de verpleegkundige die voor uw kind zorgt. Verse gekolfde moedermelk is, mits gekoeld, 24 uur houdbaar.

Om te voorkomen dat u op de langere termijn te weinig moedermelk kunt kolven, streven we naar een hoeveelheid die overeenkomt met de hoeveelheid moedermelk die een gezonde op tijd geboren baby nodig heeft. U bouwt zo een voorraadje op. Lees ook onze folder 'Borstvoeding bij premature of zieke baby's. Als u een kolfdagboekje bijhoudt, ziet u wat de opbrengsten per 24 uur zijn. Vraagt u zich af of u voldoende of juist te veel kolft? Neem dan contact op met een van de lactatiekundigen via lactatiekundige@isala.nl. 

Ontslag

Wanneer kan mijn kind met ontslag?
Als uw kind is opgeknapt en onze intensieve zorg niet meer nodig heeft, wordt het overgeplaatst naar de Kinderafdeling binnen Isala of naar een ziekenhuis in uw eigen regio. Het is goed om te beseffen dat uw kind alleen overgeplaatst wordt als de toestand dit toelaat en intensieve zorg niet meer nodig is.

Deze overgang is niet altijd even makkelijk. Een ander ziekenhuis betekent vaak andere bezoekregels en kennismaken met andere artsen en verpleegkundigen. Een aantal zaken is vaak anders geregeld. Wij raden u aan om, indien de mogelijkheid er is, tevoren een bezoek aan de kinderafdeling te brengen waar u kind naar overgeplaatst wordt Meer informatie vindt u ook in de patiëntenfolder 'Overplaatsing van de Neonatale intensive care'.

Verzekering

Mijn pasgeboren kindje is toch vanzelf meeverzekerd?
Nee, meld uw kindje na de geboorte binnen vier maanden aan bij uw zorgverzekeraar. Daarmee voorkomt u dat u zelf moet betalen voor medische kosten.

Ervaringen