
Meestgestelde vragen
- Isala
- Specialismen en centra
- Neurologie
- Meestgestelde vragen
Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Neurologie.
Ja, rijbewijskeuringen op verzoek van het CBR zijn voor rekening van de te keuren persoon (houder resp. aanvrager rijbewijs) en omvat 15 min. patiëntgebonden tijd en 15 min. indirecte tijd (inlezen en rapport schrijven) en kost € 94,42. Als de keuring deze tijd overschrijdt, wordt een toeslag in combinatie met bovenstaande berekend per 15 min. extra patiëntgebonden tijd ter hoogte van € 47,21. Hiervan krijgt u een nota thuisgestuurd.
Nee, eventueel wel bij andere specialismen. Daarvoor kunt u contact opnemen met het secretariaat van desbetreffende polikliniek. Voor een second opinion is een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist bij wie u op dat moment in behandeling bent. Vraag aan uw zorgverzekeraar of een second opinion wordt vergoed. De zorgverlener bij Isala geeft alleen zijn mening, maar neemt de behandeling niet over.
Ja. De algemene regel is dat uw behandeling voor MS met medicijnen doorgaat, omdat anders de MS onvoldoende behandeld wordt. Soms adviseren we een aanpassing van de behandeling. Dit is gebaseerd op de medicijnen die u gebruikt en uw persoonlijk risicoprofiel.
We hebben inmiddels een beter beeld gekregen van het beloop van COVID-19 bij mensen met MS en de rol die medicijnen hierbij spelen. Dit beeld is gebaseerd op gegevens die wereldwijd worden verzameld van mensen met MS die besmet zijn geraakt met COVID-19. Natuurlijk zijn de aantallen nog maar klein, vooral als we het uitsplitsen naar soort medicatie en nog verder naar persoonlijke risicofactoren. Het zou dus kunnen dat onze adviezen veranderen als er meer informatie beschikbaar komt.
Het voorkómen van een besmetting is nog steeds het allerbelangrijkste.
- Probeer sociale contacten en drukke omgevingen zo veel mogelijk te mijden.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Denk aan goede hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen.
- Draag een mondkapje in openbare ruimtes.
- Voorkom het aanraken van uw ogen, neus en mond zoveel mogelijk.
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog of gebruik papieren zakdoekjes.
- Reinig en desinfecteer oppervlakken regelmatig, vooral als ze regelmatig worden aangeraakt.
Blijf in beweging
Verder is het natuurlijk belangrijk om actief te blijven en deel te nemen aan activiteiten die uw geestelijke gezondheid en welzijn verbeteren. Lichaamsbeweging en sociale activiteiten die buiten en met voldoende afstand kunnen plaatsvinden moedigen wij aan.
Het VUmc MS centrum heeft een uitgebreide informatiepagina voor mensen met MS. Mocht u na het lezen van de informatie vragen hebben die op uw persoonlijke situatie van toepassing zijn, neem dan contact op met polikliniek Neurologie.
Nee. Het RIVM heeft hoog-risicogroepen vastgesteld voor versnelde vaccinatie met een COVID-19 vaccin. Personen die in een hoog-risicogroep vallen, hebben het hoogste risico op een gecompliceerd beloop en/of sterfte ten gevolge van COVID-19. Mensen met MS vallen niet onder de hoog-risicogroep.
Nee, mensen met MS krijgen geen vervroegde oproep voor vaccinatie. Vanuit het Isala MS centrum hebben we niet de mogelijkheid u eerder te laten vaccineren of u een ander vaccin voor te schrijven dan degene waarvoor u opgeroepen wordt.
Ja. Van de nu beschikbare vaccins is aangetoond dat deze veilig zijn, maar dit is niet getest bij mensen met MS. Van wat bekend is over de manier waarop deze vaccins werken, is er geen reden om aan te nemen dat deze vaccins voor mensen met MS minder veilig zijn. De nu beschikbare vaccins hebben geen levensvatbaar virus en zijn dus ook veilig bij een verminderde afweer.
Samengevat kunnen mensen met MS zich veilig laten vaccineren tegen COVID-19, ook als zij medicatie gebruiken die de afweer onderdrukt. Het advies vanuit het MS centrum is dan ook om u te laten vaccineren met het vaccin waarvoor u opgeroepen wordt.
Ja, dat kan. Gebruikt u ocrelizumab (ocrevus) of bent u ingepland voor cladribine (mavenclad) of alemtuzumab (lemtrada)? Neem dan contact op met polikliniek Neurologie, zodra u uw vaccinatiedatum weet. Dit in verband met mogelijke aanpassingen in de planning van uw kuur. Het vaccineren verloopt via uw huisarts of de GGD.