Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Wat is er aan de hand met de patiënt? Vaak worden beelden gemaakt of onderzoek met apparatuur gedaan om die vraag te beantwoorden. Bijvoorbeeld een MRI-scan die uitwijst of iemand een hernia heeft of niet. Een PET-CT-scan om eventuele uitzaaiing van tumorcellen aan te tonen. Een echo-opname in de buik van zwangere vrouwen. Of het meten van de lichaamstemperatuur om te bepalen of iemand koorts heeft. De afdeling Zorgtechnologie zorgt voor een veilige en betrouwbare inzet van deze apparatuur.

Beheer en onderhoud van apparatuur

Als een apparaat onverhoopt dan toch kapot gaat zorgt de medisch instrumentatietechnicus ervoor dat het apparaat zo snel mogelijk weer gerepareerd wordt. We werken daarbij samen met de leveranciers van de medische apparatuur.

medische technologie

 

De klinisch fysicus controleert de kwaliteit en veiligheid van de (beeldvormende) apparaten waarmee onderzoek gedaan wordt. Iedere klinisch fysicus heeft daarbij een eigen aandachtsgebied. Bekijk in onderstaand filmpje wat de klinisch fysicus doet.

Er zijn ook filmpjes over wat de klinisch fysicus doet op de afdelingen Radiologie en Nucleaire geneeskunde. En hoe zij betrokken zijn bij de afdeling Radiotherapie.

Veilig gebruik van straling of radioactieve stoffen

Soms is straling (röntgen) of een radioactieve stof nodig bij een onderzoek of behandeling. Het is belangrijk dat iedereen wordt beschermd tegen te veel straling, zowel u als patiënt als de medewerkers van het ziekenhuis. De klinisch fysicus ziet toe op bescherming van de medewerkers en zorgt voor veilig gebruik van straling bij de patiënt. Dit doen ze door de dosis zo laag als redelijkerwijs mogelijk te houden zonder de beeldkwaliteit te kort te doen.

Innovatie en Onderzoek

Met nieuwe apparaten kan vaak betere en veiligere zorg worden geleverd aan patiënten. De afdeling Zorgtechnologie speelt een grote rol bij de aanschaf van apparatuur en het opleidingen van medewerkers om met deze apparatuur om te gaan. Of het nu om een groot ingewikkeld apparaat gaat of een nieuwe bloeddrukmeter. Wanneer de apparatuur eenmaal in Isala wordt alles natuurlijk uitgebreid getest.