Contact

Carpale tunnelsyndroom

  1. Carpale tunnelsyndroom

Beknelde zenuw in de pols

Het carpale tunnelsyndroom is een aandoening waarbij een zenuw in de pols bekneld zit. De plaats van de beknelling is de zogenaamde carpale tunnel. Door deze tunnel lopen een belangrijke zenuw (de nervus medianus) en negen buigpezen van de onderarm naar de hand. Het syndroom ontstaat wanneer in deze tunnel een drukverhoging en een zwelling optreden. Er komt dan druk op de zenuw te staan. Hierdoor ontstaan gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de arm, hand en vingers.

Oorzaken

De oorzaak van de beklemming is meestal onbekend. Er kan sprake zijn van een zwelling van het glijweefsel van de pezen; dit staat bekend als tenosynovitis. Botbreuken en artrose (slijtage) kunnen ook de tunnel vernauwen. Bij sommige ziekten, zoals schildklierafwijkingen (hypothyreoïdie), reumatische aandoeningen en suikerziekte, komt de aandoening vaker voor.

Grootste handencentrum

 

Het Isala Hand-polscentrum is het grootste handencentrum van Nederland. Hier zijn kennis, expertise en ervaring op het gebied van handletsels en -aandoeningen gebundeld. In het centrum werken plastisch chirurgen, revalidatieartsen en handtherapeuten nauw met elkaar samen. Met welk probleem of aandoening van uw hand, pols of onderarm u ook komt, wij zorgen ervoor dat u snel weer zo goed mogelijk kunt functioneren.