Contact

Eierstokkanker

  1. Eierstokkanker

Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de eierstokken. De eierstokken zijn twee kleine organen aan het uiteinde van de eileiders die vastzitten aan de baarmoeder. De eierstokken zorgen voor de productie van eicellen. Eierstokkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar het ontstaat meestal bij vrouwen ouder dan 50 jaar.

Hoe wordt eierstokkanker ontdekt?

De symptomen van eierstokkanker openbaren zich meestal pas laat. De tumor heeft in de buik namelijk veel ruimte om te groeien, dus er zullen niet snel andere structuren bekneld raken. Pas in een later stadium, wanneer de tumor groter wordt of als zich vocht ophoopt, kan de patiënt last krijgen van verschillende vage klachten en symptomen.

Wat is de oorzaak?

De precieze oorzaak is niet zeker, maar waarschijnlijk spelen hormonen de belangrijkste rol. Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij vrouwen die weinig of geen kinderen hebben gekregen. Ook vrouwen die laat in de overgang zijn gekomen maken meer kans op deze ziekte.

Uitstekende kwaliteit van zorg

Isala werkt samen met Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor de behandeling van gynaecologische oncologie. Door deze concentratie van zorg, bieden wij u meer expertise bij de begeleiding en (operatieve) behandelingen. Tussen de samenwerkende ziekenhuizen zijn korte lijnen en korte wachttijden.

In de Ovariumbank in het UMCG wordt weefsel bewaard van vrouwen met eierstokkanker. Dankzij dit weefsel kunnen artsen onderzoeken welke therapie het beste aanslaat bij welk type patiënt. Zo kunnen behandelaars toekomstige behandelingen nog beter individueel aanpassen. Ook Isala doet mee aan deze weefselbank.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Meer informatie

Meer informatie over eierstokkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier Eierstokkanker van het Isala Oncologisch centrum.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!