Contact

Hernia

  1. Hernia

Pijn in je rug

Hernia betekent letterlijk ‘breuk’ of ‘uitpuiling’. Het is een aandoening die in Nederland veel voorkomt, vooral bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die de rug verkeerd belasten. De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die bij elkaar gehouden worden door banden, spieren en pezen. Er kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan, wat een hernia wordt genoemd. Twee veel voorkomende vormen van een hernia zijn een nekhernia en een rughernia. Een hernia kan op een zenuwbaan drukken waardoor je pijn in je rug en uitstralende pijn in je billen, je been, je arm en soms in je voet of hand kan hebben.

Rust en fysiotherapie

Vaak denken mensen dat opereren de enige behandelmethode is voor een hernia. Maar door rust te houden en fysiotherapie gaat ongeveer 80 procent van alle hernia’s vanzelf over. Wanneer de chirurg wel voorstelt om te opereren, krijgt u voorafgaande aan de operatie een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst. Een fysiotherapeut legt uit wat een hernia precies is en laat alvast zien hoe u straks het beste kunt opstaan uit bed bijvoorbeeld of uw veters strikken. Een verpleegkundige van de afdeling, geeft uitleg hoe het op de afdeling zal gaan tijdens uw opname. Zo bent u goed voorbereid.

Meer informatie

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!