Contact

Heupprothese (ongecementeerd)

  1. Heupprothese (ongecementeerd)

Een heupoperatie is een veelvoorkomende operatie. Elk jaar krijgen in Nederland zo’n 45.000 mensen een heupprothese. Uit cijfers van het LROI blijkt dat meer dan 90 procent van de patiënten tevreden is met resultaat.

Als u een heupprothese krijgt, wordt uw eigen heup vervangen door een kunstheup. Deze kunstheup is vaak van chirurgisch metaal of titanium met onderdelen van gehard kunststof (polyethyleen) en/of keramiek. Samen met uw arts bepaalt u welke heupprothese voor u het beste is.

Spierbesparende techniek

In ons Heupcentrum opereren wij alle patiënten via de Direct Superior Approach (DSA-benadering). De chirurg plaatst de heupprothese dan via de achterzijde van bovenaf onder de bilspier. Deze techniek heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een heel succesvolle techniek. Met als groot voordeel dat het de spieren en omliggende weefsels spaart. Dit draagt bij tot een sneller herstel.

Wel of geen cement

Een heupprothese kan op verschillende manieren worden vastgemaakt in het bot: met of zonder cement. Bij een ongecementeerde heupprothese wordt de prothese niet vastgezet met kunststofcement. De prothesen klemmen zich dan vanzelf vast aan het bot. Meestal zitten de ongecementeerde prothesen al direct na de operatie heel stevig vast. Vaak kan de patiënt het been direct gebruiken.

Voordelen

Bij een ongecementeerde prothese kunnen er na verloop van tijd geen scheurtjes in het cement komen. Er is immers geen cement. Dit is een voordeel.

Nadelen

Wel kunnen er, net als bij gecementeerde protheses, slijtagedeeltjes vrijkomen door de beweging van de prothesekop in de prothesekom. Dit kan een ontsteking veroorzaken waardoor botweefsel verdwijnt. Zo kan er ruimte ontstaan tussen het bot en de prothese. Dit geeft pijnklachten, vooral bij staan en lopen en belasten.

Onderzoeken

Uit onderzoek blijkt dat ongecementeerde prothesen ongeveer net zo lang meegaan als gecementeerde prothesen. En mogelijk bij de jongere patiëntengroepen (jonger dan 75 jaar) nog wat langer. Uit de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) blijkt dat van alle totale heupprothesen die in 2018 in Nederland zijn geplaatst 67 procent ongecementeerd is geplaatst en 24 procent gecementeerd. Daarnaast is in 9 procent van de heupprotheses de kom óf de steel gecementeerd geplaatst. Dit noemen we hybride.

Gerelateerde behandelingen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!