Contact

Heupprothese (gecementeerd)

  1. Heupprothese (gecementeerd)

Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 45.000 mensen een heupprothese. De meest voorkomende reden voor een heupoperatie is artrose (slijtage). Maar ook door het breken van een heup of een aandoening als osteonecrose kan een kunstheup nodig zijn. Op deze pagina leest u meer over het plaatsen van een gecementeerde heupprothese.

Soort prothese

Een heupprothese wordt ook wel een kunstheup genoemd. Vaak is deze kunstheup gemaakt van chirurgisch staal of titanium met onderdelen van gehard kunststof (polyethyleen) en/of keramiek. Samen met uw behandelend arts kijkt u welke prothese voor u het meest geschikt is.

Spierbesparende techniek

In ons Heupcentrum opereren wij alle patiënten via de Direct Superior Approach (DSA-benadering). De chirurg plaatst de heupprothese dan via de achterzijde door de bilspier. Deze techniek heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een heel succesvolle techniek. Met als groot voordeel dat het de spieren en omliggende weefsels spaart. Dit draagt bij tot een sneller herstel.

Wel of geen cement

Een heupprothese kan op twee manieren worden vastgemaakt in het bot: met of zonder cement. Bij een gecementeerde heupprothese maakt de orthopedisch chirurg de heupkom en de steel van de heupkop met cement aan het bot vast. Dit kunststofcement (polymethylmetacrylaat) is een soort twee componentenlijm, het is geen cement uit de cementmolen. Het wordt tijdens de operatie aangemaakt. Na ongeveer tien minuten is het uitgehard en zit de prothese muurvast in het bot. 

Voordelen

Gecementeerde protheses worden al lang gebruikt en er is al veel ervaring mee opgedaan. Het cement zorgt voor een stabiele verbinding van de prothese met het bot. In het cement dat in Isala gebruikt wordt, zit ook altijd een antibioticum. Dit verkleint de kans op infecties na de operatie.

Nadelen

Een nadeel van een gecementeerde heup is dat er in verloop van tijd kleine scheurtjes kunnen ontstaan in het cement. Hierdoor kan de prothese uiteindelijk los gaan zitten. Als dit gebeurt, lijken de klachten van voor de operatie weer terug te komen.
Waardoor de scheurtjes ontstaan? Bijvoorbeeld door een te zware belasting. De scheurtjes in het cement komen vaker voor bij mensen die ernstig overgewicht hebben óf die heel actief zijn. Ook kan slijtage van het materiaal een ontsteking veroorzaken. Door de ontsteking kan er bot verdwijnen, waardoor er ruimte tussen het bot en het cement ontstaat. Daarnaast kan bijvoorbeeld een ziekte als botontkalking (osteoporose) zorgen voor loslating van de prothese.

Ongecementeerde prothese

Om het risico op scheurtjes in het cement te voorkomen, worden er ook ongecementeerde protheses geplaatst. Dit gebeurt vanaf de jaren ’80. Deze prothesen klemmen zich vast in het bot van het bovenbeen of in de heupkom. Samen met uw arts kijkt u of een gecementeerde of ongecementeerde prothese voor u het beste is.

Gerelateerde behandelingen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!