Contact

Schaamlipkanker

  1. Schaamlipkanker

Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld op de schaamlippen. Schaamlipkanker wordt ook wel vulvakanker genoemd, omdat het niet alleen op de schaamlippen, maar ook op andere delen van de vulva kan ontstaan.

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks bij ongeveer 320 vrouwen gesteld. Meer dan de helft van deze vrouwen is ouder dan zeventig jaar. Schaamlipkanker kan echter ook op veel jongere leeftijd voorkomen.

Hoe wordt schaamlipkanker ontdekt?

De belangrijkste klachten van vrouwen met schaamlipkanker zijn:

  • jeuk, branderigheid of irritatie en pijn van de schaamlippen (vooral tijdens en na het plassen);
  • soms is een zwelling voelbaar en heeft de vrouw last van bloedverlies;
  • vaak bestaan de jeuk en irritatie (achteraf gezien) al jaren.

Uitstekende kwaliteit van zorg

Op de polikliniek Gynaecologische oncologie werken gynaecologen, internist-oncologen, chirurgen en radiotherapeuten op een unieke wijze met elkaar samen. Nadat u onderzoek heeft gehad, bespreken de betrokken specialisten tijdens een multidisciplinaire bespreking welke behandeling voor u nodig is. U krijgt hierna zo spoedig een afspraak op de poli voor de onderzoeksuitslagen en behandelplan. Zo zit u zo kort mogelijk in onzekerheid.

Ons toegewijde team zorgt voor uitstekende kwaliteit van zorg volgens de laatste inzichten. Verder doen wij mee aan de meeste landelijke, belangrijke wetenschappelijke onderzoeken. Het kan zijn dat uw arts vraagt of u wilt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Hij zal u dan vertellen om welk onderzoek het gaat en wat u daarbij kunt verwachten. Uiteraard bent u niet verplicht om deel te nemen.

Bij de behandeling van schaamlipkanker werken wij nauw samen met het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Het UMCG is gespecialiseerd in de operaties van schaamlipkanker. Afhankelijk van het stadium van de ziekte, vindt de operatie daar plaats en de aanvullende behandeling in de vorm van bestraling en/of chemotherapie bij ons.  

Maak kennis met het team specialisten en regieverpleegkundigen op onze website.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Regieverpleegkundige Esther Thijs

Regieverpleegkundige Esther Thijs

Meer informatie

Meer informatie over schaamlipkanker vindt u in de patiëntenfolder 'Schaamlipkanker' van het Isala Oncologisch centrum.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!