Longrevalidatie: Intake Longrevalidatie: Intake
- Isala
- Patiëntenfolders
- 6039-Longrevalidatie: Intake
Bij patiënten met een longaandoening als COPD, astma of longfibrose is een gezonde leefstijl van belang. Daardoor kunnen klachten verminderen. Het longrevalidatieprogramma van Isala helpt patiënten bij gezonder leven en het veranderen van gewoontes.
Klachten van benauwdheid
Uw arts heeft vastgesteld dat uw klachten van benauwdheid of hoesten het gevolg zijn van een longaandoening, bijvoorbeeld COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem), astma of longfibrose. U wordt hiervoor behandeld met medicijnen. Als u nog rookt, zal uw arts het advies gegeven hebben hiermee te stoppen. Mocht u hierbij begeleiding willen, dan kunt u deelnemen aan een speciaal stoppen-met-rokenprogramma. Meer informatie hierover kunt u terecht bij de longverpleegkundige.
Longrevalidatieprogramma
Naast medicijnen en het stoppen met roken is ook een gezonde leefstijl van belang. Door gezond te leven heeft u zelf invloed op uw aandoening. Uw klachten kunnen hierdoor verminderen of voorkómen worden. Het is voor veel mensen moeilijk om gezonder te leven en vaste gewoontes te veranderen. En dit lukt meestal niet alleen. Daarom heeft u het advies gekregen deel te nemen aan het longrevalidatieprogramma, dat speciaal is bedoeld voor patiënten met een longaandoening. Hier kunt u lezen hoe een verwijzing verloopt.
Waaruit bestaat de verwijzing?
De verwijzing bestaat uit een aantal afspraken:
- een inspanningsonderzoek (fietstest);
- een gesprek met de longverpleegkundige;
- een uitslaggesprek met een arts-assistent en verpleegkundig specialist;
Inspanningsonderzoek (fietstest)
Het doel van dit onderzoek is om te kijken wat de maximale inspanning is die u kunt leveren. Uw medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken, tenzij de arts iets anders met u afgesproken heeft. Gebruik vóór de fietstest geen uitgebreide maaltijd en verricht geen zware inspanning.
Voorafgaand aan het onderzoek wordt er bloed afgenomen uit uw pols. Hierna neemt u plaats op de hometrainer. Er worden elektroden op uw borst en rug geplaatst om uw hartslag te meten. Verder krijgt u een bloeddrukmeter om uw arm en een masker op uw mond/neus om de ademhaling te registeren. Vervolgens gaat u fietsen. Dit gaat in het begin makkelijk, maar wordt langzaam zwaarder. Het is belangrijk dat u zich maximaal inspant. Als u moe wordt of andere klachten krijgt, meld dit dan aan degene die het onderzoek afneemt (longfunctieanalist). Er wordt dan gekeken of u nog even moet volhouden of dat u kunt stoppen. Voordat u stopt, wordt er weer bloed uit uw pols afgenomen. Daarna krijgt u een drukverband om uw pols dat u vier uur moet laten zitten.
Intakegesprek
Tijdens een persoonlijk gesprek zal de longverpleegkundige kort enkele vragen met u doornemen over de beperkingen die u ervaart met betrekking tot uw longaandoening en wat u op dit moment nog aan beweging doet. Ook wordt het belang van longrevalidatie met u besproken Daarnaast wordt u geïnformeerd over het longrevalidatieprogramma en worden met u uw revalidatiedoelen en eventuele belemmeringen besproken. Indien u recent een consult heeft gehad bij de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist en bovenstaande informatie is besproken zal dit intakegesprek niet hoeven plaats te vinden.
Uitslaggesprek
Na het doorlopen van de intake en de fietstest wordt u in het longrevalidatieteam besproken, dat bestaat uit de arts-assistent, longarts, verpleegkundig specialist en fysiotherapeut. Vervolgens heeft u een zogenoemd uitslaggesprek met de arts-assistent en de verpleegkundig specialist. Tijdens dit gesprek krijgt u de uitslag van het inspanningsonderzoek en ontvangt u een uitnodiging om deel te nemen aan het revalidatieprogramma. Voor de inhoud van het revalidatieprogramma verwijzen wij u naar de folder Longrevalidatie: Programma.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Longgeneeskunde
088 624 24 56 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.