Heeft u een knobbel in uw hals of schildklier, dan kan de chirurg, internist-endocrinoloog of een ander medisch specialist een aantal onderzoeken voorstellen. Hier leest u meer over de (vervolg)onderzoeken en hoe u zich kunt voorbereiden.
Een van de onderzoeken kan een herhaling van echografie van de hals zijn. Een ander belangrijk onderzoek om vast te stellen of de knobbel wel of geen kanker is, is een cytologische punctie van de schildklier. Vaak wordt dat met behulp van een echografie van de hals verricht. De echografie kan worden gebruikt om de plaats van een punctie te bepalen. Dit heet een echogeleide punctie.
Zowel tijdens het stellen van de diagnose als tijdens behandeling en follow up zal er bloedonderzoek plaatsvinden. Soms kan een MRI van de hals nodig zijn om meer duidelijkheid te geven over de aard van de schildklierafwijking. Ook zijn er een aantal onderzoeken mogelijk op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Deze onderzoeken worden niet uitgevoerd om de diagnose te kunnen stellen maar zullen pas plaatsvinden na een operatie. Welk onderzoek voor u van toepassing is, verschilt per situatie. Uw behandelend arts vertelt u dat in een persoonlijk gesprek.
Een echografie is een onderzoek waarbij geen gebruik gemaakt wordt van röntgenstralen, maar van geluidsgolven. Dit zijn geluidsgolven met een zeer hoge frequentie. Zo hoog dat ze voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. Met behulp van een echografie kunnen diverse weefsels worden onderzocht.
Het onderzoek duurt ongeveer vijftien tot dertig minuten.
De radioloog (de medisch specialist op de röntgenafdeling) beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Van hem of haar ontvangt u de definitieve uitslag.
Bij een punctie worden met een dunne naald cellen opgezogen (zie cytologische schildklierpunctie). De radioloog voert de punctie uit met behulp van echografie. Met een echo kunnen we precies de plaats bepalen waar bij u de punctie moet worden verricht. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien tot dertig minuten. Na het onderzoek kunt u vrijwel altijd direct naar huis.
Bij een cytologische schildklierpunctie halen we een kleine hoeveelheid materiaal, bestaande uit cellen en minimale weefselfragmenten, uit een verdacht knobbeltje van de schildklier. Cytologie betekent dus onderzoek van cellen. Een cytologische punctie is een weinig belastende, kortdurende ingreep (ongeveer tien seconden), die meestal goed wordt verdragen. Door middel van een punctie wordt de aard (samenstelling) van een zwelling onderzocht.
De uitslag van de schildklierpunctie wordt aangegeven op een schaal van I tot VI met oplopend risico van de aanwezigheid van kanker van vrijwel 0% tot 97-99%. De patholoog (de medisch specialist) beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Van hem of haar ontvangt u de definitieve uitslag.
Het bloedonderzoek zal meestal gedaan worden in combinatie met of in aansluiting op andere onderzoeken. Behalve algemeen bloedonderzoek (voor de operatie) zullen het schildkliereiwit (Tg), de antistoffen tegen Tg (anti-Tg) en de schildklierfunctiewaarden (TSH en vrij T4) worden bepaald.
Omdat door de operatie de bijschildklieren (tijdelijk) hun functie kunnen verliezen wordt een aantal keren post operatief (na de schildklieroperatie) ook het calcium, fosfor en vitamine D gecontroleerd.
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. MRI is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. De werking van MRI is niet gebaseerd op röntgenstraling, maar op magnetische velden en radiogolven.
Een MRI kan soms nodig zijn om meer duidelijkheid te geven over de aard van de schildklierafwijking. Dit onderzoek heeft vaak de voorkeur boven een CT-scan van de hals omdat bij de CT-scan jodium houdend contrast nodig is dat de behandeling kan verstoren.
Een MRI kan ook nodig zijn in geval van grote tumoren om:
De onderzoeken die plaats kunnen vinden op de afdeling Nucleaire geneeskunde staan hieronder kort beschreven. Indien u een of meer van deze onderzoeken zult krijgen, ontvangt u meer uitgebreide informatie van de afdeling Nucleaire geneeskunde.