Contact
  1. 7281-Acute alvleesklierontsteking (PID): H4 Voeding, pijnbestrijding, emoties

Patiënten Informatie Dossier

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van acute alvleesklierontsteking. Eén van de belangrijkste functies van de alvleesklier is het maken van spijsverteringsenzymen. Wanneer u iets eet, krijgt de alvleesklier een seintje om deze enzymen af te geven. Als uw alvleesklier ontstoken is, doet dit pijn. De spijsverteringsenzymen kunnen door de ontsteking niet goed afvloeien. Hierdoor verergert de ontsteking.

Om de ontsteking van de alvleesklier te behandelen, moeten het maken en afgeven van de enzymen geremd worden. Daarom blijft u de eerste 24 uur van opname nuchter en geven we veel vocht via het infuus. Daarna besluit de arts hoe u weer kunt gaan eten en drinken. We proberen dit te doen met normale voeding en door de hoeveelheid voeding op te bouwen. Soms is het nodig om sondevoeding te geven.

Medicijnen innemen
Uw medicijnen mag u gewoon blijven innemen met een slokje water, zoals u gewend bent.

Diëtist
Tijdens uw opname in het ziekenhuis maakt u kennis met de diëtist. In overleg met uw arts bepaalt de diëtist welke voeding voor u belangrijk is. Ook krijgt u advies over voeding voor thuis.

Voedingsverpleegkundige
In bijzondere situaties kan het voorkomen dat u met sondevoeding naar huis gaat. In dat geval regelt de voedingsverpleegkundige de materialen die u nodig heeft en de thuiszorg. .

Dieet

Uit onderzoek is gebleken dat u zowel bij milde als ernstige alvleesklierontsteking mag beginnen met een dieet. Dit dieet bestaat uit vier stappen. U begint met stap 1. Als u meer honger krijgt, kunt u het dieet snel uitbreiden met de volgende stappen.

Het dieet bestaat uit de volgende 4 stappen:

Stap 1
U begint met de volgende voedingsmiddelen:

  • Water/thee/limonade/tuinkruidenbouillon.

Stap 2
U kunt kiezen uit de volgende voedingsmiddelen:

  • Ontbijt, lunch en tussendoortjes: beschuit/cracker met zoet beleg (jam, honing, vruchtenhagel), ontbijtkoek, vla(flip), (vruchten)yoghurt, pap, fruit en vruchtenmoes.
  • Warme maaltijd (½ portie): aardappelen (puree), groenten, jus (=vetarm), rijst, macaroni, vruchtenmoes en/of een toetje.
  • Dranken: water, thee, vruchtensap, limonade en tuinkruidenbouillon.

Stap 3
U kunt uw voeding uitbreiden met de volgende voedingsmiddelen:

  • Ontbijt, lunch en tussendoortjes: brood (alle soorten), margarine/roomboter (dun besmeerd), magere smeerkaas, magere vleeswaren, (vruchten)kwark, biscuitjes.
  • Warme maaltijd (naar behoefte ½ -1 portie): soep, mager vlees, vis, kip of ei, saus.
  • Dranken: (karne)melk, koffie en frisdrank, bouillon.

Stap 4
U gaat over op algemene voeding / ‘richtlijnen goede voeding’, brochure schijf van vijf (voedingscentrum):

  • Ontbijt, lunch en tussendoortjes: kaas, vleeswaren en koekjes, snoepjes etc.
  • Warme maaltijd: eigen keuze uit het menu en naar behoefte.
  • Dranken: alle dranken.

Uw dieet stappenplan

U gaat als volgt aan de slag met het dieet stappenplan:

Bij opname

  • U begint met stap 1.
  • De serviceassistent houdt 3 dagen een verslag bij van wat u eet en drinkt.
  • De diëtist kijkt met u mee.

Dag 1
De diëtist beoordeelt het verslag en geeft advies over uw voeding.

Dag 2 en verder

  • De diëtist komt regelmatig langs om te bekijken hoeveel voeding u binnen krijgt.
  • Als de diëtist op dag 3 vast stelt dat u te weinig voeding binnen krijgt, dan kan zij sondevoeding adviseren. U krijgt dan sondevoeding via een maagsonde of via een sonde in de twaalfvingerige darm.

Medicijnen tegen pijn

Acute alvleesklierontsteking leidt tot pijnklachten. De hoeveelheid pijn is voor iedere patiënt verschillend. Meer informatie over het omgaan met pijnklachten, vindt u in de folder ‘Pijnbestrijding en pijnregistratie’.

Paracetamol

Om uw pijnklachten te verminderen, kunt u pijnstillers gebruiken. Uw arts bespreekt dit met u. De eerste keuze is vrijwel altijd paracetamol.
U krijgt elke dag paracetamol van de verpleegkundige op vaste tijden. U mag niet meer dan 8 tabletten (500 mg per tablet) per dag innemen. De normale voorgeschreven hoeveelheid is 4 keer per dag 1000 mg. Dat is 4 keer per dag 2 tabletten of 4 keer per dag 1 zetpil.
U krijgt paracetamol volgens een voorgeschreven schema. Aan de hand van uw pijnscore past de verpleegkundige uw pijnstillers aan, als dat nodig is. Als er onduidelijkheden zijn, overlegt de verpleegkundige met de arts. Overigens zal het niet zo zijn, dat u volledig pijnvrij zult zijn. U krijgt pijnstillers, omdat de pijn niet te erg moet zijn.

Emoties

Acute alvleesklierontsteking is een ziekte waar nog niet veel over bekend is. Ziek zijn, een behandeling ondergaan en opgenomen worden in het ziekenhuis kan een grote invloed op uw leven en op dat van uw familie hebben. Dit kan bij u en uw naasten leiden tot gevoelens van angst, afhankelijkheid en onzekerheid. U kunt zich bijvoorbeeld zorgen maken over uw werk of de opvang van uw kinderen of partner.

Als u dat wilt, kunt u begeleiding krijgen van een maatschappelijk werker of een geestelijk verzorger.

Maatschappelijk werker

Wat kan de medisch maatschappelijk werker voor u doen?

  • Begeleiden bij de verwerking en acceptatie van ziek zijn en/of een behandeling ondergaan.
  • Informeren, adviseren en bemiddelen bij praktische gevolgen van ziekte, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting, werk, financiën, veranderde wet- en regelgeving.
  • Contacten leggen met of verwijzen naar organisaties buiten het ziekenhuis.
  • Nazorg regelen.
  • Ondersteuning bieden aan partner/kinderen, andere familieleden of relaties.
  • Leren omgaan met gevoelens van angst, onzekerheid en machteloosheid.
  • Ondersteuning bieden bij het omgaan met slecht nieuws.

U kunt een maatschappelijk werker bereiken door uw arts of verpleegkundige te laten bellen voor een afspraak. Ook kunt u zelf contact opnemen via telefoonnummer: 088 624 52 89 op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar medisch.maatschappelijkwerk@isala.nl.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7281 / P