Contact
  1. 7282-Acute alvleesklierontsteking (PID): H5 Ontslag en leefregels voor thuis
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Patiënten Informatie Dossier

Transferbureau

Het is mogelijk dat u na uw opname in ons ziekenhuis zorg nodig heeft. Als dat zo is, dan kan de transferverpleegkundige van Isala helpen bij het regelen van bepaalde zorg. In de folder ‘Zorg na ziekenhuisopname’ leest u wat de transferverpleegkundige voor u kan betekenen en wat u zelf kunt doen.

Nazorg en leefregels

Wanneer u na uw behandeling in Isala weer naar huis gaat, kan het zijn dat u zich aan een aantal leefregels moet houden. Deze leefregels hebben wij schriftelijk voor u uitgewerkt, zodat u deze thuis nog eens rustig na kunt lezen.

Alcohol

U krijgt het dringende advies om alcoholgebruik te staken.

Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks gebruik van meerdere glazen alcohol een verhoogde kans geeft op alvleesklierontsteking. Om alvleesklierontsteking te voorkomen is het belangrijk dat u matig bent met alcohol. Als er al sprake is van een alvleesklierontsteking, wordt het drinken van alcohol volstrekt afgeraden. Als iemand in het verleden een alvleesklierontsteking heeft doorgemaakt, kan dit ervoor hebben gezorgd dat de alvleesklier gevoeliger blijft dan voorheen. Daarom kan ook in zo’n geval na genezing van de alvleesklierontsteking worden aangeraden het alcoholgebruik te staken.

Dieet

Voorkom dat u te veel en te vet eet. Streef naar een gezond lichaamsgewicht.

Roken

U krijgt het dringende advies om te stoppen met roken, aangezien roken een ongunstige invloed heeft op uw herstel en verdere gezondheid. In Isala kunnen wij u hierbij helpen. U leest hier meer over in de folder Programma stoppen met roken.

Werk

Wanneer uw fysieke conditie het toelaat, kunt u uw werk weer hervatten.

Sport

Wanneer uw fysieke conditie het toelaat, kunt u weer gaan sporten. Zorg hierbij wel dat u het sporten rustig opbouwt, eventueel onder begeleiding van fysiotherapie of in de sportschool.

Zwangerschap en seksualiteit

In principe zijn hiervoor geen beperkingen.

Reizen

Nadat u weer voldoende hersteld bent, gelden hiervoor geen beperkingen.

Medicijnen

U mag uw medicijnen weer innemen zoals u dat thuis gewend bent. Als u extra medicijnen moet gaan gebruiken dan krijgt u daarvoor een recept en instructies mee naar huis. U kunt het recept inleveren bij uw eigen apotheek of bij de apotheek in de hal van Isala.

Wanneer neemt u contact op met Isala?

Neem contact op met Isala wanneer u klachten krijgt die een gevolg kunnen zijn van de alvleesklierontsteking, zoals:

  • sterke toename van pijnklachten
  • koorts (een temperatuur boven de 38,5 graden Celcius)
  • misselijkheid/braken
  • drie dagen geen ontlasting
  • geel zien

Maag-, darm- en leverziekten

(038) 42456223 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Spoedeisende hulp

(038) 424 50 00 (buiten kantooruren)

Huisartsenpost Zwolle

(0900) 333 63 33 (buiten kantooruren)

Controleafspraak

Bij uw ontslag is er voor u een controleafspraak gemaakt op de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten. Deze afspraak staat vermeld in uw afsprakenbrief.

Heeft u nog vragen, dan kunt u deze tijdens deze controleafspraak stellen aan de arts. Hieronder is ruimte om uw eventuele vragen te noteren, zo kunt u ze meenemen tijdens uw afspraak.

Notities/ Vragen

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


20 augustus 2019 / 7282 / P