Prostaat/blaas MRI voor Radiotherapie Prostaat/blaas MRI voor Radiotherapie
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8330-Prostaat/blaas MRI voor Radiotherapie
Binnenkort heeft u een MRI-onderzoek. Uw radiotherapeut heeft u verteld, waarom dit onderzoek bij u nodig is. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt. Lees de folder goed om u op het onderzoek voor te bereiden.
Wat is een MRI?
Met een MRI maken we doorsnede-opnames, bijvoorbeeld van een orgaan of weefsel. De afkorting MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Voor het maken van de opnames worden een magneetveld en radiogolven gebruikt. Een computer vormt uit deze signalen een beeld van het lichaam. Röntgenstraling wordt niet gebruikt. Het onderzoek is veilig en pijnloos.
Voor uw afspraak
Laat metalen en magnetiserende voorwerpen zoveel mogelijk thuis.
Heeft u medische implantaten?
De magnetische straling kan een geïmplanteerd medisch apparaat ontregelen. Metalen voorwerpen of metaalsplinters in het lichaam kunnen zich verplaatsen en zo schade aanrichten.
Het gaat bijvoorbeeld om:
- een pacemaker;
- een (niet afkoppelbare) insulinepomp;
- gehoorbeenimplantaten;
- een kunstgewricht (binnen 6 weken na de operatie);
- een glucosemeter (bijvoorbeeld een Freestyle Libre);
- een neurostimulator;
- vaatclips in het hoofd.
In sommige gevallen is een MRI-onderzoek toch mogelijk. Uw radiotherapeut overlegt hierover met de radioloog.
Als u twijfelt of u in de MRI mag, neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich een kwartier voor de afgesproken tijd in het ziekenhuis. U kunt u aanmelden bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Meer informatie over het aanmelden kunt u lezen in de folder Aanmelden bij de digitale aanmeldzuil.
Wat neemt u mee:
- uw identiteitsbewijs;
- gemakkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een joggingbroek, een T-shirt of een pyjama. Deze kleding kunt u dragen tijdens het onderzoek. Het is belangrijk dat er geen metaal zoals knopen, ritsen en opdruk in de kleding zit.
Voor het onderzoek
Omdat de MRI een grote magneet is, mogen er geen magnetiserende voorwerpen mee de MRI-ruimte in. Ze zouden ongelukken kunnen veroorzaken. Laat metalen voorwerpen daarom zoveel mogelijk thuis. Voorbeelden van metalen of magnetiserende voorwerpen zijn:
- muntgeld, creditcards;
- sieraden/piercings;
- sleutels;
- horloge;
- gekleurde contactlenzen.
Uw kunstgebit, hoorapparaat of bril kunt u in een afsluitbare kleedkamer achterlaten.
Door de MRI kunnen mobiele telefoons, creditcards, bankpassen en andere pasjes met magneetcodering zo beïnvloed worden dat ze niet meer werken. Laat ze daarom achter in de kleedkamer. Of laat ze thuis, als u ze niet per se nodig heeft.
Plasvoorschrift
Het plasvoorschrift betekent: 1 uur voor de tijd van de MRI-scan uitplassen, dan 400 ml water drinken binnen 10 à 15 minuten. Zo heeft uw lichaam de tijd om het vocht naar de blaas te laten gaan.
Na de MRI-scan mag u weer naar het toilet om uit te plassen.
Het onderzoek
U gaat liggen op de onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u zo gaat liggen dat u lekker ligt, want u moet tijdens het onderzoek heel stil liggen.
Als u goed ligt, schuift de laborant de tafel in de tunnel van de MRI. Deze tunnel is aan het hoofd- en voeteneinde open.
Als u niet in een kleine ruimte durft, kan dit soms moeilijk zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts. Hij kan u een rustgevend middel geven. Ook kunt u misschien een begeleider meenemen naar het onderzoek. Deze persoon zit dan aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel.
Tijdens het onderzoek kan de laborant via een intercom met u praten. De laborant kan u ook zien tijdens het onderzoek. U voelt niets van het onderzoek. Tijdens het maken van de beelden hoort u een zeer sterk kloppend geluid. Om minder last van dit geluid te hebben en uw gehoor te beschermen, krijgt u een koptelefoon op en/of oordopjes in. U kunt door deze koptelefoon ook naar muziek luisteren. Wanneer u dat prettig vindt, kunt u een eigen cd meenemen. Die kan de laborant laten horen tijdens het onderzoek. De MRI die gemaakt wordt van de prostaat duurt ongeveer een halfuur.
Na het onderzoek
Wanneer u geen verdere afspraken meer heeft in het ziekenhuis, kunt u na het onderzoek naar huis.
De uitslag
Dit MRI-onderzoek is aangevraagd door uw radiotherapeut. Deze scan wordt uitgevoerd om uw prostaat beter in beeld te krijgen. Door meer informatie van de MRI kan het bestralingsplan beter op u aangepast worden. Van dit MRI-onderzoek krijgt u geen uitslag.
BeterDichtbij
Binnen Isala maken we gebruik van de app BeterDichtbij. Via deze app kunt u gemakkelijk en veilig berichten sturen en beeldbellen met uw behandelaar. Wanneer u een tekstbericht verstuurt, ontvangt u binnen 3 werkdagen een reactie. Gebruik deze app niet voor spoed of medische vragen die niet kunnen wachten, neem in die situaties altijd telefonisch contact op. Meer informatie over berichten sturen en beeldbellen leest u in de folder BeterDichtbij App op Isala.nl/beterdichtbij.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)