Contact
  1. 8736-Mantelzorg: adviezen voor de zorg van uw naaste

Zorgt u voor een familielid of naaste thuis? Dan bent u onmisbaar in de zorg aan uw naaste, in het ziekenhuis. U heeft veel kennis over uw naaste en zijn zorgbehoeften, die we graag inzetten om de zorg optimaal te maken tijdens het verblijf in het ziekenhuis.

 Als mantelzorger is het belangrijk om ook goed voor uzelf te zorgen. Voor een ander zorgen roept allerlei vragen, zorgen en problemen op. Zorgen voor een ander is iets moois maar kan ook zwaar zijn. Door over uw zorgen te praten, uw grenzen aan te geven en op tijd hulp te zoeken.

We willen u zo goed mogelijk betrekken en ondersteunen bij de zorg voor uw naaste. In deze folder vindt u tips voor ondersteuning, begeleiding en advies.

Zorg voor een naaste

Mantelzorg? Gaat dat over mij?

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Misschien herkent u zich niet in de naam mantelzorger. Zorgt u voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft? Dan is deze informatie voor u. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt. Zoals zorg voor uw partner, kind of een ouder. Of de zorg voor vriend/ vriendin, kennis, buurvrouw of buurman.

Uw naaste in het ziekenhuis

Wordt uw naaste opgenomen in het ziekenhuis? Bespreek dan wat uw rol is in de zorg voor uw naaste. Neemt u (een deel van) de zorg op u of geeft u tijdens de opname een aantal zorgtaken over aan de verpleegkundige? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige. We leggen dit dan vast in het patiëntendossier. Heeft u vragen, wensen of zorgen? Bespreek deze met de arts en/of verpleegkundige. Zorgverleners mogen alleen met u over de medische situatie van uw naaste praten als hij of zij erbij is. Of als hij of zij hiervoor toestemming heeft gegeven, als eerste contactpersoon (dit wordt vastgelegd in patiëntendossier). Een uitzondering hierop is als een patiënt (tijdelijk) wilsonbekwaam is (dan wordt er ook met eerste contactpersoon gesproken en/of wettelijk vertegenwoordiger).

Bij kwetsbare ouderen die opgenomen worden, kan er een acute verwardheid optreden, door bijvoorbeeld een infectie. In die gevallen wordt er met u als mantelzorger/familie overlegt of u rooming in kan bieden. Zie verder de folder: Overnachten in ziekenhuis bij onrustige, angstige of verwarde patiënt (rooming-in).

 U kunt ook een “leer mij kennen” poster of “Mijn profiel” poster invullen of vragen aan de verpleegkundige, om in te vullen voor en/of samen met uw naaste (patiënt), zodat wij belangrijke zaken weten.

Zorg ervoor dat u de informatie krijgt die u nodig heeft om de zorg op u te kunnen nemen of daarmee door te gaan, zowel in het ziekenhuis als ook wanneer uw naaste weer naar huis gaat, na een behandeling of opname.

Als u bijvoorbeeld informatie wil over (wond)verzorging en medicijnen kunt u dat bespreken met de arts of verpleegkundige tijdens een familiegesprek of het ontslaggesprek. In dit gesprek wordt de (zorg)situatie en behandeling van uw naaste besproken en het vervolg na opname en/of behandeling. Er wordt dan ook gevraagd of u (tijdelijk) extra hulp nodig heeft bij de zorg voor uw naaste, bijvoorbeeld van de thuiszorg of wijkverpleegkundige.

Lees meer tips over hoe u zich kan voorbereiden voor, tijdens en na de ziekenhuisopname van uw naaste.

Wat is er in Isala voor mantelzorgers?

Isala heeft verschillende mogelijkheden om mantelzorgers te ondersteunen.

Tabel van folder Mantelzorg
Bij wie Waarvoor
Behandelend arts Informatie over het ziektebeeld.
Verpleegkundige(n) op de afdeling Aanleren van verzorgende taken en/of het regelen van een familiegesprek.
Verpleegkundig specialist Nazorggesprekken en (medische) informatie over gevolgen van de ziekte.
Geestelijk verzorger

Ondersteunende of begeleidende gesprekken over ziektebeleving, zingeving en levensbeschouwing.

Transferbureau

Het is mogelijk dat u na uw bezoek aan de polikliniek of opname in ons ziekenhuis zorg nodig heeft. Als dat zo is, dan kan de transferverpleegkundige van Isala helpen bij het regelen van bepaalde zorg. In de folder ‘Zorg na ziekenhuisopname’ leest u wat de transferverpleegkundige voor u kan betekenen en wat u zelf kunt doen.

Vrijwilligers Binnen Isala zijn er vrijwilligers die ondersteuning en aandacht kunnen bieden aan u, als mantelzorger en aan uw naaste (patiënt). Voor een praatje of luisterend oor kunt u bij hen terecht. Ook kan de vrijwilliger bij uw naaste blijven, zodat u even iets anders doen, zoals bijvoorbeeld het maken van een wandeling.
www.isala.nl Diverse patiëntenfolders

 

Wat is er buiten Isala voor mantelzorgers?

Bij welke organisaties en instanties buiten Isala kunt u terecht voor advies, hulp en ondersteuning? We zetten er een aantal voor u op een rijtje.

Tabel van folder Mantelzorg
Bij wie Waarvoor
WMO-loket in uw gemeente of
sociaal wijkteam

Informatie en advies over zorg, wonen & welzijn, mantelzorgondersteuning en huishoudelijke zorg.

Huisarts Voor u als mantelzorger is de huisarts een belangrijke partner in de zorg voor u naaste. Maar de huisarts is er ook voor u. Als de mantelzorgtaken (te) belastend voor u zijn, neem dan contact op met uw huisarts. Praat erover met uw huisarts en bespreek welke ondersteuning voor u en uw naaste zinvol is.
Mantelzorgorganisaties in uw regio Een overzicht met organisaties bij u in de buurt: www.mantelzorg.nl
Wijkverpleging in uw gemeente Voor hulp bij persoonlijke en verpleegtechnische zorg (bijvoorbeeld stomazorg) kunt u de thuiszorgorganisaties in uw regio bellen.
MantelzorgNL, belangenorganisatie ​Op de website www.mantelzorg.nl staan hel veel tips voor u als mantelzorger. De website is van de ​Landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. De organisatie biedt ook telefonisch advies met de Mantelzorglijn: (030) 760 60 55.
www.regelhulp.nl van de Rijksoverheid Regelhulp is een wegwijzer van het ministerie van VWS. Zoekt u langdurige zorg of hulp voor uzelf of voor iemand anders? Op Regelhulp leest u welke mogelijkheden er zijn en waar u naartoe kunt om zorg of hulp te regelen. Ook worden de zorgwetten uitgelegd.
Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Bij het CIZ kunt u een aanvraag doen voor opname in een zorginstelling als 24 uur toezicht en/of zorg nodig is, www.ciz.nl.
Patiëntenverenigingen Patiëntenverenigingen hebben vaak ook specifieke aandacht voor de mantelzorger. Kijk op de website van de relevante patiëntenvereniging.

Meer informatie

Laatst gewijzigd 1 oktober 2024 / 8736