Contact

Onderzoek, vragenlijsten en LROI

  1. Onderzoek, vragenlijsten en LROI

Samen werken aan steeds beter worden 

In ons Heupcentrum willen we onze zorg zo goed mogelijk op u afstemmen. Ook willen we weten of we onze behandelingen nog verder kunnen verbeteren. Daarom vragen wij al onze patiënten om vragenlijsten in te vullen en doen wij wetenschappelijk onderzoek. We vertellen u er graag meer over.

Wetenschappelijk onderzoek

In het Isala Heupcentrum hebben we veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek. Ook u kunt de vraag krijgen om aan een onderzoek mee te doen. Meedoen aan een onderzoek is altijd vrijwillig. Wij vragen u vooraf om toestemming en leggen u precies uit wat het onderzoek inhoudt. We doen wetenschappelijk onderzoek om het niveau van onze zorg hoog te houden en daar waar mogelijk te verbeteren. Alle onderzoeken vinden plaats met goedkeuring van de orthopeden en de Medisch Ethische Toetsingscommissie.

Vragenlijsten

De orthopedisch chirurgen willen graag weten of de patiënten tevreden zijn over de geplaatste gewrichtsprothesen. We meten dit met vragenlijsten. Deze vragenlijsten heten patiënt gerapporteerde uitkomstmaten. In het Engels heten ze Patient Reported Outcome Measures, afgekort PROMs. Als u een heupprothese krijgt, sturen wij u voor- en na de operatie zo'n vragenlijst. Deze kunt u eenvoudig invullen via de Heupprothese app.

Wat leveren PROMs-vragenlijsten op?

Dankzij de PROMs-vragenlijsten weten we wat u belangrijk vindt én wat u verwacht van uw heupprothese. Daardoor kunnen we onze behandeling zo goed mogelijk afstemmen op wat u nodig heeft. Ook kan uw fysiotherapeut u, dankzij deze informatie, een fysiotherapie-behandeling aanbieden die bij uw doelen past.

Daarnaast helpt u ons, door de vragenlijsten in te vullen, om de kwaliteit van de prothesen en onze zorg te verbeteren. De vragenlijsten geven aan hoe u als patiënt denkt over het effect van de operatie, uw herstel, de kwaliteit van de gebruikte prothese en de kwaliteit van de arts en het ziekenhuis.

Alle ziekenhuizen registreren de uitkomsten van de vragenlijsten in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI). Doordat alle ziekenhuizen dit doen kunnen we eventuele verschillen zien tussen de ziekenhuizen. Door deze verschillen te onderzoeken, kunnen we de kwaliteit van zorg steeds verder verbeteren.

Op de website Zorg voor beweging vindt u meer informatie en een filmpje met uitleg over de PROMs-vragenlijsten.

Ziekenhuizen leren van elkaar via LROI

Van alle patiënten die een heupprothese krijgen, komen de gegevens in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI).

De volgende gegevens worden geregistreerd:

  • persoonlijke kenmerken, zoals uw leeftijd, geslacht en gewicht;
  • gegevens over de operatie;
  • gegevens over de prothese.

Waarom vinden de registraties plaats?

Dankzij de registraties kunnen de ziekenhuizen en de specialisten hun (behandel)uitkomsten vergelijken met de landelijke uitkomsten. Zo zien zij sneller wat de kwaliteit is van een prothese of operatietechniek. Ook als er iets mis is met een bepaalde soort prothese, helpt de registratie. De orthopedisch chirurg kan snel terugvinden welke patiënten deze prothese hebben. Dit draagt allemaal bij aan de veiligheid en kwaliteit van de orthopedische zorg in Nederland. Bekijk ook dit filmpje met uitleg over de registratie van prothesen.

Als Isala Heupcentrum vinden wij blijven leren en vernieuwen erg belangrijk. Wij zijn koploper op het gebied van heupzorg in Nederland. Vanuit deze rol adviseren wij de Nederlandse Orthopedische Beroepsvereniging (NOV).

Zijn mijn gegevens veilig?

De gegevens over uw identiteit worden versleuteld opgeslagen. Alleen uw eigen specialist kan deze inzien. Als u niet wilt dat uw gegevens in de LROI komen, kunt u dat melden bij uw specialist. 
Meer informatie en het privacybeleid vindt u op de website van het LROI.

Ervaringen