Contact

Onze aanpak

  1. Onze aanpak

De beste behandeling voor u

In het Heupcentrum staat alles in het teken van het oplossen van uw heupprobleem. Vaak is een kunstheup daarvoor een goede keuze, maar niet altijd. Daarom bekijkt u eerst samen met uw arts wat voor u de juiste behandeling is. Welke klachten heeft u? Wat doet u in uw dagelijks leven? Hoe is uw algehele gezondheid?

Na een doorverwijzing van uw huisarts kunt u binnen twee weken in ons Heupcentrum terecht. Voorafgaand aan uw eerste bezoek, vragen wij u om een digitale vragenlijst in te vullen. Met behulp van deze vragenlijst krijgen wij meer informatie over uw gezondheid en kunnen wij u beter helpen. Daarnaast vragen wij u om de 'keuzehulp' in te vullen. In de keuzehulp worden kort de behandelmogelijkheden toegelicht en ook de voor- en nadelen van elke behandeling. Vervolgens krijgt u een aantal vragen voorgelegd, die u helpen na te denken over welke behandeling u wilt. Hiermee kunt u zich goed voorbereiden op het gesprek met uw arts. Op basis van het gesprek met de arts, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s bekijken jullie samen wat de beste behandelopties zijn.

Orthopedisch chirurg in spreekkamer ‘Elke patiënt gaat pas weg als alle vragen zijn beantwoord. En zijn die dan nog niet beantwoord, dan maken we een nieuwe afspraak.’ Guus Janus, orthopedisch chirurg

Niet altijd een heupprothese

Bij beginnende slijtageklachten kan uw arts u een andere behandeling voorstellen. Bijvoorbeeld fysiotherapie, pijnstilling en adviezen om anders te bewegen. Hierdoor is het vaak mogelijk om het plaatsen van een heupprothese uit te stellen. Waarom we in ons Heupcentrum niet iedereen direct een heupprothese aanraden? Omdat een heupoperatie een ingrijpende ingreep is die niet te vroeg, maar ook niet te laat moet plaatsvinden. Samen met uw arts bepaalt u wat het juiste moment is. Jullie wegen samen het risico op complicaties af ten opzichte van de voordelen die u mag verwachten.

Weten wat u mag verwachten

Wij vinden het erg belangrijk dat elke patiënt reële verwachtingen heeft van een kunstheup. Want een nieuwe heup klinkt natuurlijk fantastisch, maar het blijft een kunstheup die toch anders werkt dan uw eigen heup. Daar komt bij dat ook de conditie van uw botten, spieren en pezen rond de nieuwe heup bepalen hoe soepel u na de operatie beweegt. Met andere woorden: een heupoperatie zorgt er bij veel mensen voor dat zij weer pijnvrij kunnen bewegen, maar het is geen wondermiddel.

Operatie via de achterste benadering

In ons Heupcentrum (op locatie Isala Meppel) opereren wij alle patiënten via de Direct Superior Approach (DSA-benadering). Dit is een verbeterde versie van de achterste benadering. De chirurg plaatst de heupprothese via de achterzijde van de heup. Deze techniek heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een heel succesvolle techniek. Met als groot voordeel dat het de spieren en omliggende weefsels spaart. Dit draagt bij tot een sneller herstel van de patiënt. Ook uit het landelijk register blijkt dit succes: na het plaatsen van een heupprothese via de DSA-benadering zijn er minder vaak her-operaties nodig dan na plaatsing via de voorste benadering.

Orthopedisch chirurg in operatiekamer Operatie in het Isala Heupcentrum.

Ervaringen