
Over de afdeling
- Isala
- Specialismen en centra
- Reumatologie
- Over de afdeling
U krijgt met de afdeling Reumatologie te maken als u last heeft van een reumatische aandoening. Op onze afdeling werken reumatologen die gespecialiseerd zijn in de diagnose en behandeling van uw klachten. Daarnaast kunt u terecht bij onze reumaconsulenten, dit zijn gespecialiseerde reumaverpleegkundigen. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij ReumaNederland.
Kwaliteit van behandeling
Onze reumatologen werken volgens de kwaliteitseisen van de Nederlandse Vereniging van Reumatologie. Deze wetenschappelijke vereniging bevordert de diagnose, behandeling en zorg bij reuma, en het onderzoek en onderwijs. Ook werken de reumatologen samen met andere specialisten in Isala. Zo nodig sturen wij u door naar een andere afdeling.
Verwijzing
Klachten van gewrichten, spieren en pezen komen veel voor en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Vaak hangen ze samen met overbelasting of slijtage (artrose) en kan de huisarts dit goed behandelen. Soms is de oorzaak echter niet duidelijk of slaat de behandeling niet aan. Dan wordt de patiënt door de huisarts of een specialist voor beoordeling en advies verwezen naar een reumatoloog. Vaak worden patiënten met een advies terugverwezen naar de huisarts.
Slechts bij een deel van de patiënten worden de klachten veroorzaakt door een specifieke reumatologische aandoening waarvoor (langdurige) reumatologische behandeling noodzakelijk kan zijn.
Aandoeningen
In totaal zijn er meer dan honderd verschillende reumatologische aandoeningen. Daarbij gaat het soms om zeldzame aandoeningen die ontstekingen kunnen geven in andere organen dan gewrichten, zoals longen, nieren, bloedvaten of de huid. Patiënten met deze aandoeningen worden vaak behandeld in samenspraak met meerdere artsen, zoals een longarts of cardioloog.
Aanvullende behandelmogelijkheden
Onderstaande aanvullende behandelmogelijkheden kunnen u ook helpen om te gaan met uw reumatologische aandoening.
Dagverpleging
Wanneer patiënten een relatief korte behandeling ondergaan, verblijven zij op de afdelingen Dagverpleging. Op onze afdeling komen:
- patiënten die uitslapen na een onderzoek, bijvoorbeeld een gastroscopie of colonscopie;
- patiënten die verschillende infusie of transfusies ondergaan;
- en patiënten die voor chemokuren en/of immunotherapie komen;
- in Isala Diaconessenhuis Meppel verblijven daarnaast ook patiënten die geopereerd zijn op de afdeling Dagverpleging.
Om uw behandeling en planning van die dag goed te laten verlopen is het belangrijk dat u op tijd komt. De Dagverpleging werkt niet met bezoektijden; wel kan familie in overleg aanwezig blijven bij de behandeling. In Isala Zwolle mogen twee bezoekers mee. In Isala Diaconessenhuis mag, vanwege de beperkte ruimte, één bezoeker mee.
Bekijk de voorlichtingsfilm
Wij laten u graag zien hoe de Dagverpleging van Isala Zwolle werkt zodat u weet wat u te wachten staat. Op de Dagverpleging van Isala Meppel is de werkwijze vergelijkbaar.