Amandelen
- Isala
- Aandoeningen en behandelingen
- Amandelen
Keel- en neusamandelen
Het lichaam bezit een uitgebreid systeem om infecties te bestrijden. We noemen dit het lymfkliersysteem. De overgang van mond en neus naar de keel bevat, als een soort ring, veel van dit lymfklierweefsel. Het vangt zo veel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maakt deze onschadelijk. Dit lymfklierweefsel zit in de:
- Neus-keelholte. Het verdikte lymfklierweefsel in het dak van de neus-keelholte is de neusamandel (adenoïd). Bij uitzondering kan zo’n neusamandel blijven bestaan op volwassen leeftijd.
- Keel. De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel.
- Op de tong. De tongamandel gaat aan de zijkanten van de tong over in de keelamandelen.
Wanneer u last heeft van (chronisch) ontstoken amandelen, dan kan het soms verstandig zijn deze te verwijderen. De amandelen vormen slechts een klein deel van het totale lymfkliersysteem van het gehele lichaam. Wanneer u uw amandelen laat verwijderen, heeft dit geen merkbaar gevolg bij het bestrijden van infecties.
Klantgerichte en persoonlijke zorg
In 2022 is het Behandelcentrum verbouwd en is ook de manier van werken aangepast. Patiënten die hier komen voor een dagbehandeling, hoeven nu minder lang op hun beurt te wachten. En als het medisch verantwoord is, mag iemand sneller naar huis na de operatie.
Keel-, neus- en oorarts Hilke van Det: ‘De patiënten die komen voor een dagbehandeling zijn niet erg ziek. Wij zien patiënten daarom meer als klant. Wij geven iedere patiënt klantgerichte en persoonlijke zorg.’
Amandelen knippen
Wat gebeurt er als de amandelen van uw kind worden geknipt? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoalbum gemaakt. Met dit fotoalbum kunt u uw kind, maar ook uzelf, in de thuissituatie alvast goed voorbereiden op de operatie.

Behandelcentrum
Lotte gaat met haar ouders naar het Behandelcentrum. Ze wordt geopereerd aan haar amandelen. Haar ouders hebben Lotte thuis al zetpillen of tabletten gegeven. Hierin zit een pijnstillende stof, zodat Lotte's keel beter aanvoelt.
Een lege maag is belangrijk voor de veiligheid van de operatie. Daarom heeft ze de afgelopen 6 uur niet meer gegeten. En mocht Lotte drinken volgens de afspraken hierover met de slaapdokter.

Aanmelden
Ze meldt zich bij de secretaresse en krijgt een kleurplaat.

Wachtruimte

Oefenen met het kapje
Lotte mag ook even oefenen met het kapje.

Pyjama aantrekken
Ze gaan samen naar een 4-persoonskamer. Daar trekt Lotte haar pyjama aan. Thuis heeft ze haar armbandje en ringetje al afgedaan en haar haren in een staart. Ze heeft er ook aan gedacht haar nagellak eraf te halen.

Plastic armbandje
Ze krijgt een plastic armbandje om met daarop haar naam en geboortedatum. Zo weet iedereen dat zij Lotte is!

Temperatuur meten
De verpleegkundige komt langs om nog een paar vragen te stellen en om de temperatuur te meten in het oor van Lotte.

Speelhoek
Lotte mag met haar ouders naar de speelhoek waar nog meer kinderen spelen die wachten voor de operatie.

Ophalen
Als Lotte aan de beurt is, wordt ze opgehaald. Papa gaat met haar mee naar de dokter. Mama wordt naar de uitslaapkamer gebracht, waar ze wacht tot Lotte terugkomt van de operatie.

Naar de operatiekamer
Lotte loopt in haar pyjama naar de operatiekamer. Haar knuffel mag ook mee. Er staat een team in blauwe kleding op haar te wachten.

Op het bed zitten
Lotte mag op het bed zitten terwijl de dokters samen nog allerlei vragen stellen aan haar vader. Dit doen ze om te controleren of alles klopt.

Narcose
De slaapdokter zorgt samen met zijn twee assistenten voor de narcose. Narcose betekent dat je in een diepe slaap wordt gebracht. Dan merk je niets van de operatie.

Een kapje
Lotte krijgt een kapje op. Sommige kinderen vinden het slaapmiddel dat hier uitkomt, een beetje vreemd ruiken. Als je door je mond ademt, merk je daar minder van.

Uitslaapkamer
Lotte wordt wakker op de uitslaapkamer waar papa en mama ook zijn.

Water drinken
Ze moet meteen water drinken om haar keel goed schoon te spoelen.

Een bakje
Lotte voelt zich nog een beetje misselijk en spuugt rood slijm uit in een bakje. Dit komt door de operatie en gaat vanzelf weer over.

Eigen spulletjes
Lotte wordt net als de andere kinderen uit het groepje weer teruggebracht naar de kamer waar haar spulletjes liggen.

IJsjes
IJsjes zijn goed voor je keel. Je mag kiezen uit een raket of perenijsje.

Verpleegkundige
De verpleegkundige is steeds op de kamer aanwezig en kijkt of het goed gaat met alle kinderen.

Infuusdopje
De verpleegkundige verwijdert het verbandje en de pleister van je hand om het infuus er weer uit te halen.

Pleister
Lotte krijgt een mooie pleister, haar knuffel krijgt er ook een!

Naar huis
Lotte mag naar huis. Het duurt nog wel een week voor ze weer naar school kan.

Dapperheidsdiploma
Ze heeft haar dapperheidsdiploma verdiend!
























