Amandelen
- Isala
- Aandoeningen en behandelingen
- Amandelen

Klachten keel- en/of neusamandelen
Keelamandelen zijn grote knobbels die achter in de keel zitten en die bestaan uit lymfeklierweefsel. Amandelen werken als een soort filters die binnendringende ziektekiemen bestrijden. Soms hopen de ziektekiemen zich in de amandelen op waardoor de amandelen ontstoken en opgezwollen raken.
De neusamandelen liggen boven de keel, achter het zachte gehemelte en bestaan uit lymfeklierweefsel. Vergrote of ontstoken neusamandelen blokkeren de uitgang van de neus naar de keel, waardoor de neusademhaling wordt verstoord en neusverkoudheid slecht geneest. Daarnaast wordt ook de uitgang van de buis van Eustachius naar de oren geblokkeerd. Hierdoor ontstaat er een vochtophoping achter de trommelvliezen. Dit vermindert het gehoor.
Wanneer amandelen meer kwaad dan goed doen, stelt de KNO-arts voor om deze ziektebron te verwijderen.
Amandelen knippen
Wat gebeurt er als de amandelen van uw kind worden geknipt? Om dit kort en krachtig uit te leggen, hebben we een fotoalbum gemaakt. Met dit fotoalbum kunt u uw kind, maar ook uzelf, in de thuissituatie alvast goed voorbereiden op de operatie.
Let op
Vanwege het coronavirus hebben wij de werkwijze op onze afdeling (tijdelijk) aangepast. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje gezet.

Behandelcentrum
Lotte gaat met haar ouders naar het Behandelcentrum. Ze wordt geopereerd aan haar amandelen. Haar ouders hebben Lotte thuis een zetpil of tablet gegeven. Hierin zit een pijnstillende stof dat er voor zorgt dat ze minder keelpijn heeft na de operatie.
Een lege maag is belangrijk voor de veiligheid van de operatie. Daarom heeft ze de afgelopen 6 uur niet meer gegeten en de afgelopen 2 uur niet meer gedronken.

Aanmelden
Ze meldt zich bij de secretaresse en krijgt een kleurplaat.

Wachtruimte

Ophalen
Ze wordt opgehaald samen met andere kinderen die ook geopereerd worden aan hun keelamandelen. Best gezellig!

Uitleg
Samen krijgen ze uitleg over hoe het zal gaan vandaag.

Een kapje
Voor het slaapmiddel krijgt Lotte straks bij de dokter een kapje. De zuster vertelt Lotte er alles over. De beer krijgt als eerste het kapje op.

Oefenen met het kapje
Lotte mag ook even oefenen met het kapje.

Pyjama aantrekken
Ze gaan samen naar een 4-persoonskamer. Daar trekt Lotte haar pyjama aan. Thuis heeft ze haar armbandje en ringetje al afgedaan en haar haren in een staart. Ze heeft er ook aan gedacht haar nagellak eraf te halen.

Plastic armbandje
Ze krijgt een plastic armbandje om met daarop haar naam en geboortedatum. Zo weet iedereen dat zij Lotte is!

Temperatuur meten
De zuster komt langs om nog een paar vragen te stellen en om de temperatuur te meten in het oor van Lotte.

Speelhoek
Lotte mag met haar ouders naar de speelhoek waar nog meer kinderen spelen die wachten voor de operatie.

Ophalen
Als Lotte aan de beurt is wordt ze opgehaald. Papa gaat met haar mee naar de dokter, mama wordt naar de uitslaapkamer gebracht, waar ze wacht tot Lotte terug komt van de operatie.

Naar de operatiekamer
Lotte loopt in haar pyjama naar de operatiekamer. Haar knuffel mag ook mee. Er staat een team in blauwe kleding op haar te wachten.

Op het bed zitten
Lotte mag op het bed zitten terwijl de dokters samen nog allerlei vragen stellen aan haar vader. Dit doen ze om te controleren of alles klopt.

Narcose
De slaapdokter zorgt samen met zijn twee assistenten voor de narcose. Narcose betekent dat je in een diepe slaap wordt gebracht. Dan merk je niets van de operatie.

Een kapje
Lotte krijgt een kapje op waar lucht uitkomt. Het stinkt wel een beetje, daarom ademt ze goed door haar mond. Ze hoort eerst papa nog praten maar valt dan langzaam in slaap.

Uitslaapkamer
Lotte wordt wakker op de uitslaapkamer waar papa en mama ook zijn.

Water drinken
Ze moet meteen water drinken om haar keel goed schoon te spoelen.

Een bakje
Lotte voelt zich nog een beetje misselijk en spuugt rood slijm uit in een bakje. Dit komt door de operatie en gaat vanzelf weer over.

Eigen spulletjes
Lotte wordt net als de andere kinderen uit het groepje weer teruggebracht naar de kamer waar haar spulletjes liggen.

Goed drinken
Papa legt uit dat het heel belangrijk is voor Lotte om de komende uren goed te drinken, dan wordt haar keel het snelst weer beter en doet het minder pijn.

IJsjes
IJsjes helpen ook heel goed tegen een zere keel.

Zuster
De zuster is steeds op de kamer aanwezig en kijkt of het goed gaat met alle kinderen.

Infuusdopje
Lotte heeft goed gedronken en mag een paar uurtjes na de operatie alweer naar huis. De zuster haalt het infuusdopje uit haar hand. Dat doet geen pijn.

Pleister
Lotte krijgt een mooie pleister, haar knuffel krijgt er ook een!

Naar huis
Lotte mag naar huis. Het duurt nog wel een week voor ze weer naar school kan.

Dapperheidsdiploma
Ze heeft haar dapperheidsdiploma verdiend!




























