Contact

Hiv

  1. Hiv

Virus dat afweersysteem verzwakt

 Hiv is een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Humaan betekent menselijk en immunodeficiëntie betekent dat het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) wordt aangetast.

Door hiv kan het afweersysteem dus niet meer goed ziekteverwekkers bestrijden. U kunt dan infecties krijgen. Iemand die geen hiv heeft, kan die infecties zonder problemen bestrijden. Met hiv lukt dat niet meer, behalve als je medicijnen gebruikt.

Hiv is overdraagbaar van persoon op persoon. Het virus kan op anderen overgaan door:

  • onbeschermd seksueel contact;
  • bloed op bloed contact. Dit gebeurt bijvoorbeeld door samen dezelfde injectienaalden te gebruiken;
  • overdacht van moeder op kind tijdens de zwangerschap, de bevalling of de borstvoeding.

Behandeling

 Hiv is een ziekte die niet kan worden genezen, maar goed kan worden behandeld met medicijnen. Deze medicijnen noemen we hiv-remmers. Als hiv goed behandeld wordt, kunt u net zo lang en gezond leven als iemand zonder hiv. De levensverwachting van mensen met hiv in Nederland is gelijk aan die van mensen zonder hiv.

Hiv kan leiden tot aids als het niet behandeld wordt. Het is belangrijk voor uw gezondheid dat u niet te lang wacht met hiv-remmers gebruiken en dat u die dan elke dag op tijd inneemt. De hiv-remmers onderdrukken het aantal virusdeeltjes. Als het aantal virusdeeltjes onderdrukt is, herstelt het afweersysteem. Het virus is dan ook niet meer overdraagbaar op iemand anders.

In het Hiv-behandelcentrum van Isala worden patiënten begeleid door een behandelteam. Dit behandelteam bestaat uit drie internist-infectiologen, twee verpleegkundig specialisten en een verpleegkundig consulent hiv. Tijdens de behandeling is er ook aandacht voor onderwerpen als relaties, werk en seksualiteit. Wij maken gebruik van de Nederlandse en internationale richtlijnen voor de behandeling van hiv.

Geen wachttijden

​Het Hiv-behandelcentrum van Isala is een erkend behandelcentrum. Deze erkenning is gegeven door de overheid aan 24 centra in Nederland. Momenteel zijn ruim 500 patiënten met hiv bij ons ingeschreven.
Uit respect voor uw privacy vinden afspraken plaats op de polikliniek Interne geneeskunde. Ons Hiv-behandelcentrum is wel direct telefonisch bereikbaar en heeft geen wachttijden.

Specialisme en centra