Contact

Hiv-behandelcentrum

  1. Hiv-behandelcentrum

Als u vermoedt dat u het hiv-virus bij u draagt of te horen heeft gekregen dat u hiv-drager bent, komt er heel wat op u af. Een goede en snelle behandeling is dan belangrijk. Hiv is namelijk goed te behandelen met medicijnen. In Nederland is deze zorg georganiseerd in speciaal erkende behandelcentra.

Het Hiv-behandelcentrum van Isala is zo’n erkend behandelcentrum. De overheid heeft deze erkenning gegeven aan 24 behandelcentra in Nederland. Momenteel zijn ruim vijfhonderd patiënten met een hiv-infectie bij Isala ingeschreven.

Wat kunt u van ons verwachten?

Geen wachttijden

Het Hiv-behandelcentrum van Isala heeft geen wachttijden. U kunt dus snel bij ons terecht. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of de GGD.

Privacy

Wij hechten veel waarde aan uw privacy. Daarom vinden afspraken plaats op de polikliniek Infectieziekten. De verpleegkundig specialisten van het Hiv-behandelcentrum zijn ook direct telefonisch bereikbaar. Meer informatie vindt u onder Contact en locaties.

Medische en verpleegkundige zorg

Al onze patiënten worden begeleid door een speciaal behandelteam. Dit behandelteam bestaat uit drie internist-infectiologen, twee verpleegkundig specialisten en een verpleegkundig consulent. Deze artsen en verpleegkundigen zijn allemaal gespecialiseerd in de zorg van hiv.
De leden uit dit team werken nauw met elkaar samen. Ze hebben bovendien korte lijnen met andere afdelingen of artsen in het ziekenhuis, als dat nodig is.

Hiv kan invloed hebben op allerlei zaken in uw leven. Daarom ondersteunt de verpleegkundig specialist u ook bij onderwerpen als werk, relaties en seksualiteit. U kunt dus ook samen met uw partner of familie een afspraak maken met de verpleegkundig specialist.

Meer informatie kunt u lezen in de folders Hiv-behandeling en Hiv-behandelcentrum werkwijze.

Persoonlijk contact

Tijdens uw afspraak met de arts of de verpleegkundig specialist is er voldoende tijd. U kunt dus al uw vragen stellen. Het opbouwen van een persoonlijk contact met u vinden wij erg belangrijk. Wij willen u zo goed mogelijk begeleiden en behandelen in een vertrouwde omgeving.

Kwaliteit van zorg

Het Hiv-behandelcentrum van Isala maakt gebruik van de Nederlandse en internationale richtlijnen voor de behandeling van hiv. Regelmatig bezoeken onze internist-infectiologen en verpleegkundig specialisten landelijke en internationale congressen, nascholingen en cursussen. Zo blijven zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen voor het behandelen van hiv. Ook werken onze artsen en verpleegkundig specialisten regelmatig mee aan wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier kunnen wij de zorg voor onze patiënten blijven verbeteren en de kwaliteit zo goed mogelijk houden.

Niet tevreden of tips?

We vinden het erg belangrijk dat u zich goed en veilig voelt bij ons. Wij zullen er alles aan doen om daar voor te zorgen. Als u toch ontevreden bent of tips voor ons heeft, dan horen wij dat graag.  Dat helpt ons om de zorg beter te maken.

Waar kunt u terecht voor PrEP?

Als u gebruik wilt maken van Pre Expositie Profylaxe (PrEP) om een hiv-infectie te voorkomen, dan kunt u terecht bij de GGD IJsselland of uw huisarts. Als dat nodig is, verwijzen zij u door naar ons Hiv-behandelcentrum.

 

Wat moet u doen als u misschien een hiv-infectie heeft opgelopen?

Bent u korter dan 72 uur geleden misschien besmet geraakt met hiv? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD IJsselland. U kunt dan misschien starten met een PEP-behandeling. PEP is de afkorting van Post Exposure Prophylaxis. Dit houdt in dat u een behandeling met medicijnen krijgt na blootstelling aan hiv. Met deze medicijnen proberen we te voorkomen dat zich daadwerkelijk een hiv-infectie ontwikkelt. Als dat nodig is, verwijst de GGD u door naar Isala Hiv-behandelcentrum.

Ervaringen