Contact

Leukemie

  1. Leukemie

Wat is leukemie?

Leukemie is de naam voor verschillende soorten bloedkanker. Bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Beenmerg zit in de platte botten, zoals het borstbeen en het bekken. Bij bloedkanker gaat er iets fout in de aanmaak of de groei van de witte bloedcellen. Die witte bloedcellen vallen ziekteverwekkers aan. Ziekteverwekkers zijn bijvoorbeeld virussen, bacteriën, parasieten en schimmels die ziektes kunnen veroorzaken. Als witte bloedcellen niet goed werken, neemt de weerstand van het lichaam af. Leukemie komt voor op alle leeftijden.

Bij leukemie ontstaan te veel witte bloedcellen. Ze zijn niet volgroeid en kunnen daardoor hun werk niet doen. Er zijn verschillende soorten leukemie:

  • Acute leukemie. Er komen snel veel witte bloedcellen bij en die groeien niet goed uit.
  • Chronische leukemie. De cellen groeien nog redelijk uit, maar ze werken niet meer helemaal normaal.

Er is ook nog een onderscheid tussen:

  • lymfatische leukemie (de oorzaak ligt bij de lymfoïde cellen);
  • myeloïde leukemie (de oorzaak ligt bij de myeloïde cellen).

Vast aanspreekpunt

In Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Zij houden spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de gevolgen van uw behandeling te controleren. Zij kunnen ook uitleg geven over de informatie die u heeft gekregen van de arts. Tijdens uw behandeling zijn de regieverpleegkundigen uw vaste aanspreekpunt in het Oncologisch centrum. Meer weten? Lees dan de folder Regieverpleegkundige oncologie.

Kwaliteit

Tijdens een bezoek op de polikliniek Hematologie ziet u veel verschillende medewerkers; artsen, verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. Op onze afdeling werken artsen en verpleegkundigen die vervolgopleidingen en specialisaties hebben gevolgd in de hematologie. Bekijk alle artsen en medewerkers uit het team van de polikliniek Hematologie.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!