Contact

Spataderen

  1. Spataderen

Spataderen

Er zijn twee soorten bloedvaten: slagaderen en aderen. Slagaderen vervoeren het bloed vanaf het hart naar alle delen van het lichaam. Aderen transporteren het bloed vanuit het lichaam weer terug naar het hart. In de aderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet naar beneden zakt. Deze kleppen kunnen gaan lekken en dat kan spataderen veroorzaken.

Iedereen kan spataderen krijgen, maar sommigen hebben er meer aanleg voor. Bijvoorbeeld:

  • mensen bij wie spataderen in de familie voorkomen
  • mensen die lang en veel stil staan tijdens hun werk of bezigheden
  • vrouwen die zwanger zijn geweest

Klachten

Vaak hebben mensen last van een vermoeid en/of zwaar gevoel in de benen, rusteloze benen. Of ze krijgen 's nachts kramp. Soms zorgt vocht voor problemen in de benen. De huid kan dan jeuken en/of licht ontsteken, waardoor huidafwijkingen kunnen ontstaan. Zoals een bruine of witte verkleuring, eczeem of zelfs een open been. Sommige mensen met zichtbare spataderen vinden het er onprettig uitzien. 

Behandelmogelijkheden

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld een endovasculaire behandeling. Hierbij wordt een katheter in de spatader gebracht. Deze verwarmt de ader, waardoor de wand beschadigt, samentrekt en zich helemaal sluit. Bij een Müllerse flebectomie wordt de spatader via kleine sneetjes verwijderd. Dat gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Zorgpad spataderen

De behandeling van spataderen bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. Hoe uw zorgpad verloopt, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!