Contact

Stoma

  1. Stoma
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Ingrijpende gebeurtenis

Een stoma krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Het lichaam verandert door de aanleg van het stoma verandert. Wie een stoma krijgt, heeft tijd nodig om dit lichamelijk en geestelijk te verwerken. U zult moet wennen aan de praktische verzorging van de stoma en de invloed die het heeft op uw dagelijks leven: douchen of in bad gaan, kleding, voeding, werk, sport, uw persoonlijke leven en seksualiteit.

De keuze voor een bepaald type stoma is afhankelijk van de situatie: gaat het om een darm- of urinestoma, waarom is de stoma nodig en is de stoma tijdelijk of blijvend? Hoe u de stoma ervaart, is niet op voorhand te zeggen. Het is voor iedereen verschillend. Bepalend daarin kunnen zijn de reden van aanleg, het verloop van het ziekteproces en of de operatie was gepland of met spoed is uitgevoerd.

Vast aanspreekpunt

De polikliniek Stomazorg ondersteunt u hierbij. Op de polikliniek werken verpleegkundig consulenten stoma die gespecialiseerd zijn in stomazorg. Uw verpleegkundig consulent is uw vaste aanspreekpunt. Niet alleen vóór de operatie waarbij u een stoma krijgt, maar ook daarna.