Contact

Wetenschapsavond

  1. Wetenschapsavond

De Isala Academie organiseert jaarlijks (in december) de Isala Wetenschapsavond. De Wetenschapsavond is traditioneel de avond waarop coassistenten en arts-assistenten hun onderzoek presenteren en daar al dan niet voor worden beloond met een prijs.

Prijsuitreiking

Tijdens de wetenschapsavond worden vier prijzen uitgereikt:

  • publieksprijs; prijs voor de meest aansprekende presentatie;
  • beste onderzoek;
  • werkpaard; prijs voor de arts-assistent die naast zijn klinische werk veel inspanning levert op het gebied van onderzoek;
  • beste wetenschapsposter.

Belangstellenden

De avond is toegankelijk voor specialisten, arts-assistenten en coassistenten van Isala en daarbuiten. Ook huisartsen en andere geïnteresseerden kunnen de Wetenschapsavond bijwonen. De actuele datum van de wetenschapsavond publiceren wij in de Agenda.

Aanwezig publiek tijdens de Wetenschapsavond 2018 in theater Odeon
Wetenschapsavond 11 december 2018

Verwachtingsvolle gezichten. Niet voor een optreden van een bekende cabaretier maar voor 30 collega’s die hun onderzoek pitchen tijdens de traditionele Wetenschapsavond van Isala.

Jan Paul Ottervanger opent de Wetenschapsavond 2018

Jan Paul Ottervanger, cardioloog en medisch hoofd Innovatie & Wetenschap, opent de avond. Het Innovatie- & Wetenschapsfonds van Isala steunt onderzoekers met een geldbedrag. Omdat het fonds zes jaar bestaat, is een boekje gemaakt met diverse interviews met onderzoekers.

Welkomstwoord door Rob Dillmann tijden de Wetenschapsavond 2018

Rob Dillmann, voorzitter Raad van Bestuur Isala geeft aan dat onderzoek  enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van het vak geneeskunde en uiteindelijk dus voor de patiënten. 'Zeker in een tijd waarin het lijkt dat wij steeds minder naar feiten kijken, is het belangrijk dat onderzoek ons scherp houdt.'

Fenna Daniëls houdt een pitch over haar onderzoek tijdens Wetenschapsavond 2018

Dertig onderzoekers pitchen hun onderzoek in drie minuten. Fenna Daniëls, co-assistent cardiologie, vertelt over haar onderzoek naar mobiele ECG apparaten voor het opsporen van atriumfibrilleren.

Peter ter Horst stelt vragen aan publiek tijdens de Wetenschapsavond 2018

Na de pitch van Tessa Gerritse, student technische geneeskunde, over het effect van verschillende PET-scanners op de benodigde hoeveelheid radioactiviteit bij kankeronderzoek, geeft ziekenhuisapotheker Peter ter Horst het publiek de gelegenheid om vragen te stellen.

Gasten van de Wetenschapsavond wachten op aanvang programma in de foyer

Tijdens de pauze wordt er genoten van het buffet en bijgepraat.

Presentatie van wetenschappelijke posters in de foyer tijdens de Wetenschapsavond 2018

In de foyer presenteren dertien onderzoekers hun onderzoek middels de wetenschappelijke poster. De makers geven uitleg over hun onderzoek.

Uitreiking Doelmatigheidsprijs aan Jelmer Humalda tijdens Wetenschapsavond 2018

Arts-assistent Jelmer Humalda bedacht een project waarin operationeel leidinggevenden (Ol'ers) meer inzicht krijgen in het werk van de arts-assistenten en de arts-assistenten meer leren over het werk van Ol’ers. Hij wint één van de twee Doelmatigheidsprijzen.

Marion Fokkert ontvangt prijs voor Beste poster tijdens Wetenschapsavond 2018

De beste poster was volgens de jury gemaakt door Marion Fokkert, over de Freestyle libre. Een apparaatje die diabetespatiënten op de arm kunnen bevestigen en zo makkelijk glucose in hun bloed kunnen meten.

Uitreiking Publieksprijs aan Guido Dolleman tijdens Wetenschapsavond 2018

Een van de twee Publieksprijzen was voor fysiotherapeut Guido Dolleman. Hij mat op de afdeling Cardiologie hoeveel procent van de tijd patiënten niet actief zijn. Negentig procent van de tijd lagen of zaten de patiënten. Het is belangrijk dat wij patiënten in beweging krijgen.

Uitreiking Publieksprijs aan Annette van der Weide tijdens Wetenschapsavond 2018

De tweede Publieksprijs was voor AIOS plastische chirurgie Annette van der Weide. Zij onderzocht de langetermijneffecten van de TOMAX-procedure voor mannelijke patiënten met een dwarslaesie. Dankzij deze operatie kreeg zevenenzeventig procent van de mannen het gevoel in de penis terug.

Uitreiking Innovatieve prijs door Joris van Dijk aan Sander Spanjersberg tijdens Wetenschapsavond 2018

De prijs voor het meest innovatieve onderzoek ging naar anesthesioloog-intensivist Sander Spanjersberg. Hij bewijst dat innovatie niet duur hoeft te zijn. Met behulp van een korte checklist voor iedere hartoperatie worden er veel sterfgevallen voorkomen. De checklist werd in 2011 geïntroduceerd en inmiddels gebruikt door zes hartcentra. Met als resultaat dat de mortaliteit is gehalveerd. De prijs werd uitgereikt door wetenschappelijk onderzoeker Joris van Dijk.

Uitreiking van de prijs 'Werkpaard' aan Mèlanie van IJsselmuiden tijdens Wetenschapsavond 2018

Het Werkpaard, de prijs voor het beste onderzoek dat een arts-assistent naast zijn of haar klinische werk heeft verricht, was dit jaar voor Mèlanie van IJsselmuiden. Zij onderzocht hoe je vrouwen het beste kunt opereren aan een verzakking. Via de vagina of toch via de buik? De prijs werd uitgereikt door Ina Kuper, Raad van Bestuur Isala.

Gastspreker Dick Swaab, neurobioloog

Gastpreker Dick Swaab sloot de avond af met boeiende presentatie over ons creatieve brein. Swaab is neurobioloog en werkt als teamleider Neuropsychiatrische stoornissen bij het Nederlands Herseninstituut, KNAW in Amsterdam. Hij is schrijver van o.a. ‘wij zijn ons brein’ en ‘ons creatieve brein’.