Als obstetrieverpleegkundige werk je op de verpleegafdeling of polikliniek van het ziekenhuis. De obstetrie afdelingen vormen een werkomgeving met uitersten in emotionele ervaringen van en met patiënten, samenhangend met geboorte en dood.
- Je weet hoe belangrijk het is om goed te kunnen luisteren naar vrouwen tijdens de bevalling en de kraamtijd. Je kunt dat ook. Je voelt aan hoe het met haar, haar kind én haar partner gaat. Onzekere ouders geef je wat meer zelfvertrouwen.
- Je weet goed samen te werken met verloskundigen en artsen.
Je invoelend vermogen helpt je doorlopend. Als er iets mis dreigt te gaan, kun je snel inschatten hoe ernstig de situatie is en je weet in geval van nood doortastend te handelen. Loopt een bevalling niet goed af, dan kun je met de moeder en haar partner meeleven, maar toch ook voldoende afstand bewaren. Werken als obstetrieverpleegkundige vraagt zorgvuldigheid en nauwkeurigheid, wanneer je bijvoorbeeld apparatuur aansluit of bedient, een infuus aanlegt of een injectie toedient.
De opleiding tot obstetrieverpleegkundige duurt een jaar en kan in zijn geheel binnen Isala worden gevolgd. Wel vragen wij van je, dat je voor de duur van de opleiding een leerarbeidsovereenkomst met ons aangaat.
Toelatingseisen
Je kunt de opleiding volgen als je in het bezit bent van een BIG-registratie als verpleegkundige (mbo/hbo) en als je minimaal één jaar werkervaring hebt opgedaan als verpleegkundige.
Het theoretisch deel van deze vervolgopleiding wordt verzorgd door het opleidingsinstituut van het UMC Utrecht. Naast de vier praktijkleerperiodes zijn er drie stages.
In de opleiding is aandacht voor de voortplanting en de verpleegkundige zorg rondom de geboorte. Hierbij komt niet alleen de vrouw maar ook de man aan bod. Het obstetrisch verpleegkundig handelen staat centraal, waarbij twee patiëntencategorieën worden belicht: de obstetrische patiënt en de pasgeborene.
Een aantal onderwerpen komen tijdens de opleiding zeker aan bod:
- complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling;
- fertiliteitproblemen;
- kraambedpsychose of postpartumdepressie;
- draagmoederschap;
- zwangerschap in de tienerleeftijd;
- problematiek van couveusekinderen.
Accreditatie
De opleiding is landelijk erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Nadat je bent geslaagd voor het eindexamen ontvang je het CZO-diploma obstetrieverpleegkundige.
Subspecialisaties en doorstroommogelijkheden
Wil je na de opleiding jouw kennis en kunde verder verdiepen? Dan kun je, met vrijstellingen, instromen in de opleidingen intensivecare-neonatologieverpleegkundige en kinderverpleegkundige.
Op het moment dat er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, vermelden we dit op de vacaturesite van Isala, www.isalawerkt.nl.