ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Baarmoederhalsuitstrijkje

Eén van de celonderzoeken die de afdeling Pathologie verricht, is het onderzoek van het baarmoederhalsuitstrijkje bij vrouwen. Het doel van dit onderzoek is om voorstadia van baarmoederhalskanker tijdig te signaleren.

Wat is een baarmoederhalsuitstrijkje?

Bij het baarmoederhalsuitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen. Het gaat om cellen uit het overgangsgebied van de vagina (schede) naar de baarmoederhals. De arts (of een assistent) neemt de cellen af met een afnameborstel. Daarna brengt hij de borstel met afgestreken cellen in een vloeistof. Vervolgens gaat het celmateriaal per post naar het laboratorium voor onderzoek.
U laat een uitstrijkje maken bij uw huisarts of de gynaecoloog. Vaak wordt u geholpen door de doktersassistent.

Waarom een uitstrijkje?

Uitstrijkjes worden gemaakt om baarmoederhalskanker te voorkomen. De diagnose van voorstadia van baarmoederhalskanker kunnen op tijd worden gesteld. Hierdoor kan de gynaecoloog een eventuele afwijking tijdig behandelen.

We onderzoeken de afgestreken cellen op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Zien de cellen er normaal uit? Dan is de kans op baarmoederhalskanker heel klein. Is er inderdaad sprake van een voorstadium van baarmoederhalskanker? Dan is er een kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt. Het voorstadium is eenvoudig te behandelen. Hierdoor kunt u voorkomen dat er jaren later een grote operatie nodig is.

Kom ik in aanmerking voor een uitstrijkje?

Bent u een vrouw tussen de 30 en 60 jaar, dan krijgt u elke vijf jaar een oproep om een uitstrijkje te laten maken. Dit gebeurt via het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Een extra uitstrijkje is ook mogelijk wanneer u klachten heeft zoals:

  • tussentijds bloedverlies; 
  • bloederige afscheiding of bloedverlies na gemeenschap.

Wat wordt er onderzocht?

Het laboratorium onderzoekt:

  • de kwaliteit van de uitstrijk. Als de uitstrijk niet de juiste typen en hoeveelheid cellen bevat om te kunnen beoordelen, wordt de uitslag van het onderzoek onvoldoende betrouwbaar. Na zes weken wordt er dan een herhalingsonderzoek uitgevoerd. 
  • eventuele afwijkingen in de cellen. We beoordelen de cellen op afwijkingen die kunnen wijzen op mogelijke voorstadia van baarmoederhalskanker. Deze afwijkingen worden gecodeerd. Daarnaast geven we een advies voor herhaling van de uitstrijk.

High risk HPV-test

Het uitstrijkje kan ook getest worden op het HPV-virus (Humaan Papilloma Virus). Vijftien typen van dit virus kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Een test op HPV en de kosten ervan zijn niet standaard opgenomen in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Maar u of uw arts kunnen de test wel aanvragen. Voor meer informatie over HPV kunt u terecht bij het RIVM.

Wanneer krijg ik de uitslag?

Het laboratorium heeft vijf tot tien werkdagen nodig om een uitstrijkje te beoordelen. U krijgt de uitslag via uw huisarts of specialist.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Pathologie via telefoonnummer (038) 424 31 10. Mailen kan ook: pathologie@isala.nl.


20 april 2017 6416 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht