Blaasbestraling Blaasbestraling
- Isala
- Patiëntenfolders
- 5625-Blaasbestraling
Bijlage van het PID Blaaskanker
Radiotherapie (bestraling) wordt bij blaaskanker gegeven als:
- een tumor in de blaaswand groeit.
- een operatie niet kan of niet wenselijk is.
Soms krijgt u naast radiotherapie ook chemotherapie. Deze folder gaat alleen over bestraling bij blaaskanker.
Belangrijk om te weten
Hoe vol uw blaas en endeldarm zijn bepaalt de ligging van de organen in uw onderbuik. Het is belangrijk voor de bestraling dat uw blaas en darmen daarom elke keer op dezelfde manier gevuld zijn. Voor elke bestraling geven we de volgende adviezen voor een nauwkeurige bestraling en zo min mogelijk (extra) bijwerkingen
Plasvoorschrift
Het plasadvies kan per behandeling verschillen. Tijdens het gesprek met de arts, of nadat de CT-scan is gemaakt, wordt met u besproken of u met een volle of lege blaas wordt bestraald.
Als u met een volle blaas wordt bestraald, vragen wij u voor elke bestraling 1 uur van tevoren uit te plassen en daarna binnen 15 minuten 3 bekers water (in totaal 400 ml) te drinken. Nadat de bestraling is geweest, mag u weer naar het toilet.
Wanneer u wordt bestraald met een lege blaas, vragen wij u kort voor de bestraling naar het toilet te gaan. Hierdoor is de blaas tijdens de bestraling zo klein mogelijk.
Tegengaan van lucht in de darmen
Lucht in de darmen kan de ligging van de darmen veranderen. Door uw eten en drinken en uw manier van leven aan te passen, kunt u meer of minder last krijgen van lucht in uw darmen. Dit is bij iedereen anders en hangt ook af van wat en hoeveel u hiervan eet. Eet de volgende producten zo weinig mogelijk, want dit helpt bij een nauwkeurige bestraling:
- Ui, koolsoorten (vaak kunnen broccoli, bloemkool en Chinese kool wel), peulvruchten, prei, spruiten, paprika;
- Eten en drinken met veel suiker of sorbitol (zoetstof);
- Bier en dranken met koolzuur.
Slik zo min mogelijk lucht in. Daarom liever niet:.
- kauwen op kauwgom.
- te snel eten.
- praten tijdens het kauwen.
- drinken door een rietje.
- roken.
Algemene tips om regelmatig naar het toilet te kunnen gaan:
- Beweeg minimaal 30 minuten per dag.
- Eet op regelmatige tijdstippen.
- Drink voldoende, ten minste 1,5 liter per dag.
- Voelt u dat u naar het toilet moet? Wacht dan niet en ga meteen naar het toilet
Bijwerkingen
Tijdens en na de periode van bestraling kunt u bijwerkingen krijgen. Vaak heeft u deze niet direct. Ook verschillen de bijwerkingen per persoon. Algemene bijwerkingen van bestraling zijn vermoeidheid en huidreactie (huidirritatie). Zie hiervoor onze algemene folder. Gelukkig komt huidreactie door de technieken van nu niet vaak voor. Daarnaast heeft u bij de bestraling van uw baarmoeder(hals) kans op darmklachten en plasklachten.
Vaak moeten plassen
De klachten die kunnen ontstaan, lijken op die van een blaasontsteking:
- vaak kleine beetjes plassen.
- heel nodig moeten plassen (maar vaak laat de eerste straal op zich wachten en verloopt het plassen moeilijk of komt er niets);
- een brandend gevoel tijdens het plassen.
- pijn in de onderbuik.
- niet heldere urine.
- kleine beetjes bloed in de urine.
Na de laatste bestraling verdwijnen de klachten vaak binnen een paar weken.
Adviezen bij vaak plassen:
- Drink veel: 1,5 tot 2 liter per dag. Als u veel drinkt, verdunt dit uw urine. De kleur is dan lichtgeel. U heeft dan minder kans op blaasontsteking.
- Drink zo min mogelijk alcohol.
- Gebruik niet te veel kruiden.
- Controleer altijd de kleur van uw urine. Als u heel donkergekleurde of roze urine heeft, kunt u een blaasontsteking hebben.
Darmklachten: vaak dunne poep
Bij de bestraling van de blaas, kan de endeldarm (het laatste stuk van de darm) reageren. Het voelt dan of u nodig naar de wc moet, maar er komt maar weinig uit. Ook kunt u last krijgen van dunne poep, al dan niet met slijm en/of een beetje bloed. Dit is een normale reactie. Als u klaar bent met de bestraling gaat deze klachten vaak weer over of worden minder.
Adviezen als u vaak naar het toilet moet:
- Eet meerdere kleine maaltijden per dag.
- Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
- Eet of drink minder producten die uw darmen actiever maken, zoals vette maaltijden, alcohol, koolzuurhoudende dranken en scherpe kruiden.
- Eet of drink minder producten die lucht veroorzaken. Deze leest u hierboven.
- Eet vezelrijk. Fijne voedingsvezels prikkelen de darm minder dan grove voedingsvezels. Eten dat fijne voedingsvezels bevat is: All Bran®, Nutrigan®, bloem, havermout, griesmeel, maïzena, Bambix®, Brinta®, bruinbrood en fijn volkorenbrood, volkorenbeschuit, ontbijtkoek, aardappelen, fijngesneden gekookte groente en zeer fijngesneden rauwkost, geschild/ontpit fruit en vruchtensap.
- Kies liever voor zure melkproducten (bijvoorbeeld karnemelk) dan voor zoete melkproducten.
- Plas zittend. Hiermee voorkomt u dat het ongewenste verlies van slijm en/of poep uw kleding vies maakt.
BeterDichtbij
Binnen Isala gebruiken we de app BeterDichtbij. Via deze app stuurt u gemakkelijk en veilig berichten en beeldbelt u met uw behandelaar. Als u een tekstbericht verstuurt, ontvangt u binnen 3 werkdagen een reactie. Gebruik deze app niet voor spoed of medische vragen die niet kunnen wachten. Neem in die situaties altijd telefonisch contact op. Meer informatie over berichten sturen en beeldbellen leest u in de folder BeterDichtbij-App.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Radiotherapie
088 624 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)