Contact
  1. 5932-Hematologische aandoening (PID): H2 Optionele bijlage Myelodysplastisch syndroom

Patiënten Informatie Dossier

​Bij het myelodysplastisch syndroom (MDS) is de aanmaak in het beenmerg van één of meerdere soorten bloedcellen verstoord, omdat de bloedstamcel ziek is. Hier vertellen wij u meer over deze aandoening en de eventuele behandeling daarvan.

 

Wat is MDS?

Alle soorten bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Er zijn drie hoofdsoorten bloedcellen: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Bij MDS functioneert de aanmaak van één of meerdere soorten bloedcellen niet meer goed. Patiënten kunnen bijvoorbeeld bloedarmoede hebben (een tekort aan rode bloedcellen). Ook is de combinatie mogelijk van bloedarmoede en snel ‘blauwe plekken’ krijgen (een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes). Zelfs alle drie bloedcelsoorten kunnen vrijwel afwezig zijn.

MDS is een verzamelnaam voor acht types met verschillende prognoses. Er zijn vormen van MDS met een relatief langzaam ziekteproces zoals bloedarmoede. Maar MDS kan ook nagenoeg dezelfde vorm aannemen als acute leukemie.

Verschijnselen

Bij MDS heeft u meestal het eerst last van vermoeidheid. Soms zijn patiënten ook gevoeliger voor infecties, krijgen ze snel blauwe plekken of neusbloedingen. MDS treedt meestal op oudere leeftijd (boven zestig jaar) op, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Onderzoek

Om het juiste type MDS vast te stellen is – naast lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek – ook beenmergonderzoek nodig. Bij een beenmergbiopsie wordt onder plaatselijke verdoving uit de bekkenkam wat beenmerg afgenomen en een heel klein stukje bot voor onderzoek. De beenmergcellen worden ook onderzocht op eventuele chromosomale afwijkingen. Dit is niet alleen van belang om de diagnose te stellen, maar ook om het type MDS en de bijbehorende behandeling te bepalen.

Behandeling

Het verloop en de behandeling van MDS zijn sterk wisselend.

Bij milde vormen van MDS is behandeling soms niet nodig, of een enkele keer is een bloedtransfusie al voldoende. Soms krijgt een patiënt Epo om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren.

Als er meerdere soorten bloedcellen verstoord zijn of er te vaak een behoefte aan een bloedtransfusie is, kan de behandeling bestaan uit een cytostaticum (chemotherapie) of meerdere cytostatica (bij het beeld dat op acute leukemie lijkt). Ook een stamceltransplantatie is een mogelijke behandeling.

Tot slot

Over de behandeling die uw arts aan u heeft voorgesteld, kunt u meer lezen in het Patiënten Informatie Dossier (PID) Hematologische aandoening.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Oncologie (regieverpleegkundigen)
088 624 60 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5932 / P