Contact
  1. 6375-Slaapstoornissen

Uitleg en behandeling

De polikliniek MKA-chirurgie van Isala is aangesloten bij een speciaal slaapteam binnen het Slaapcentrum van Isala. Dit team houdt zich bezig met de behandeling van klachten die te maken hebben met de ademhaling tijdens het slapen. Het team bestaat uit een MKA-chirurg, een longarts, KNO-arts, neuroloog en psychiater. Ze behandelen met name snurken en obstructief slaapapneu.

Snurken

Klachten over snurken komen zeer vaak voor. Meestal worden deze niet geuit door de persoon die snurkt. Het is bijna altijd de partner of de omgeving die het probleem signaleert en er hinder van heeft. Het snurkgeluid wordt meestal veroorzaakt door het trillen van de huig en het zachte verhemelte tijdens de inademing.

De behandeling

Om snurken tegen te gaan, kan de MKA-chirurg u een anti-snurkbeugel (een mandibulair repositie apparaat, kortweg MRA) aanmeten. Bij snurken komen deze kosten meestal voor eigen rekening, ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens het consult wordt u hierover ingelicht. Indien u wel in aanmerking komt voor vergoeding van de anti-snurkbeugel, dienen wij een aanvraag in bij uw zorgverzekeraar.

Slaapapneu (OSA)

Wat is slaapapneu?

Bij mensen met obstructief slaapapneu (kortweg OSA) stokt de ademhaling meerdere malen per uur voor tien seconden of langer. Zware snurkgeluiden zijn hierbij hoorbaar, met pauzes van stilten waarna de ademhaling weer piepend op gang komt. Het stokken van de ademhaling wordt meestal veroorzaakt door de tong die tijdens het slapen de keelholte in zakt.

Wat zijn de klachten bij OSA?

Mensen met OSA zijn overdag vaak slaperig door een tekort aan diepe slaap. De onderbrekingen van de ademhaling veroorzaken steeds korte tijd zuurstoftekort in hart, hersenen en andere organen. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en zelfs tot een hartinfarct of beroerte (CVA).

De behandeling

De verschillende specialisten binnen de Werkgroep slaapstoornissen werken nauw samen om de oorzaak van uw slaapapneu te achterhalen en daar uw behandeling op af te stemmen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • een neusmasker (CPAP);
  • chirurgische behandeling.

Neusmasker

Een neusmasker (CPAP) zorgt ervoor dat er tijdens de nacht voortdurend lucht in de neus en de keel wordt geblazen.

MRA

De inbreng van de MKA-chirurg is de toepassing van een speciale beugel: een MRA, oftewel een mandibulair repositie apparaat. Dit wordt over de tanden geschoven, zodat de onderkaak naar voren komt tijdens de slaap. De tong zakt hierdoor minder makkelijk in de keel. Lees meer over het gebruik van de MRA.

Chirurgische behandeling

Bij sommige patiënten helpt het neusmasker of de MRA niet. Of zij kunnen het niet verdragen. Er kan dan gekozen worden voor een chirurgische behandeling. Bijvoorbeeld het verwijderen van de vergrote keel- en neusamandelen of poliepen. Een andere mogelijkheid is een kaakstandcorrectie, waardoor de bovenste luchtweg ruimer wordt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.                  

Zwolle

Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie
088 624 28 81 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6375