Contact
  1. 7192-Nasopharyngoscopie bij kind

Onderzoek van het zachte gehemelte

​Een nasopharyngoscopie is een onderzoek naar de functie van het zachte gehemelte. De KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) kijkt tijdens dit onderzoek met een flexibele scoop met camera via de neus naar het gehemelte. Zo kan de beweeglijkheid van het zachte gehemelte vastgesteld worden en wordt gekeken of het gehemelte lang genoeg is en of het zachte gehemelte de doorgang naar de neus goed afsluit.

Voorbereiding thuis

Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat u uw kind goed voorbereidt. Zo weet uw kind wat er tijdens het onderzoek gaat gebeuren en schrikt het niet bij het zien van de onderzoekskamer of de scoop. U kunt uw kind voorbereiden op het onderzoek door onderstaande plaatjes te bekijken, er samen over te praten en de woordjes en zinnetjes die onder het kopje ‘Onderzoek’ staan alvast te oefenen.

Voorbereiding in het ziekenhuis

De KNO-arts voert het onderzoek samen met een logopedist uit. Voor het onderzoek begint, worden bij uw kind watjes in de neus ingebracht. Op deze watjes zit een vloeistof die de neus verdooft en ervoor zorgt dat het neusslijmvlies tijdelijk slinkt. Dit vergemakkelijkt het inbrengen van de scoop. De vloeistof moet 10 tot 20 minuten inwerken. Deze tijd brengt u met uw kind door in de wachtkamer.

Onderzoek

Via één van de neusgaten brengt de KNO-arts de scoop in. Dit is niet pijnlijk. Na het inbrengen, zal de logopediste uw kind vragen bepaalde letters en woorden te zeggen zoals:

  • papapapa;
  • kakakaka;
  • aap;
  • boek;
  • fiets;
  • Jos heeft feest.

Op een beeldscherm bekijkt de KNO-arts hoe het zachte gehemelte functioneert. Hiervan worden meestal ook video-opnames gemaakt die later nog eens bekeken kunnen worden door andere specialisten.

​​​Afbeelding scoop via neus kind

Afbeelding 1: Onderzoek via neusgat

Afbeelding onderzoek via neusgat

Afbeelding 2: Scoop via neus kind

Na het onderzoek

Door de verdovingsvloeistof in de neus kan ook de keel wat verdoofd zijn. Pas daarom de eerste uren na het onderzoek op met drinken, uw kind kan zich verslikken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Schisisteam

088 624 26 28 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
schisis@isala.nl

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 5 juli 2023 / 7192