Contact
  1. 8430-IBD (PID): H5 Zorg dichtbij bij IBD

Patiënten Informatie Dossier

Met uw IBD-verpleegkundige heeft u besproken dat u gebruik gaat maken van zorg dichtbij. Met zorg dichtbij kunnen de IBD-verpleegkundigen van Isala u op afstand begeleiden bij uw darmziekte. Hiervoor gebruikt u de Thuismeten app en de BeterDichtbij app. In deze folder leest u meer over wat zorg dichtbij is en hoe de Thuismeten app werkt.

Wat is zorg dichtbij?

Met zorg dichtbij stuurt u gegevens over uw gezondheid aan ons door. Dit kan een meting van een fysieke waarde zijn, zoals de uitslag van de calprotectinetest. Maar ook een vragenlijst over hoe u zich voelt. Met de gegevens over u gezondheid, geeft uw IBD-verpleegkundige u op afstand advies. Zorg dichtbij is een hulpmiddel bij de behandeling.

Zorg dichtbij is een extra manier om zelf uw gezondheid in de gaten te houden. U krijgt hierdoor meer inzicht in uw ziekte. U weet wanneer het wel of niet goed met u gaat, en wat u zelf kunt doen

Hoe werkt zorg dichtbij?

Voor zorg dichtbij gebruikt u de Thuismeten app en de BeterDichtbij app.

Met de Thuismeten app vult u op vaste momenten een vragenlijst in over uw darmklachten, over hoe u zich voelt en of u andere problemen heeft door uw darmziekte. In een onrustige fase van uw darmziekte doet u dit vaker dan in een rustige fase. Ook geeft u met de app de uitslag van de calprotectinetest door als dit nodig is voor uw behandeling. De IBD-verpleegkundige bespreekt met u of u calprotectinetests moet doen.

Er wordt voor u een schema klaargezet in de Thuismeten app. De app geeft u een herinnering. Zo is voor u duidelijk op welk moment u een vragenlijst moet invullen of een calprotectinetest moet doen.

Via de Thuismeten app ontvangen de IBD-verpleegkundigen uw gegevens. U krijgt altijd een reactie wanneer u een vragenlijst of uitslag van een calprotectinetest opstuurt. Ziet de IBD-verpleegkundige dat het slechter met u gaat? Of dat er een risico is op een opvlamming van uw ziekte? Dan neemt zij persoonlijk contact met u op via de BeterDichtbij app of ze belt u. Ze bespreekt met u welke zorg op dat moment het beste bij u past.

Twijfelt u zelf? U kunt ook altijd zelf een extra vragenlijst invullen in de Thuismeten app. Of contact opnemen met uw IBD-verpleegkundige via de BeterDichtbij app.

Hoe meet ik mijn calprotectinewaarde?

U doet alleen calprotectinetests als uw IBD-verpleegkundige dit met u besproken heeft. U meet uw calprotectine waarde met de QuantOn cal thuistest. De IBD-verpleegkundige legt u uit hoe u de thuistest doet. En wat u daar voor nodig heeft.

Heeft u nieuwe thuistesten nodig? Dan kunt u een bericht sturen via de BeterDichtbij app. U krijgt dan nieuwe thuistesten toegestuurd.   

Starten met zorg dichtbij

De IBD-verpleegkundige meldt u aan voor zorg dichtbij. Voor zorg dichtbij heeft u de Thuismeten app en de BeterDichtbij app nodig. Hieronder leest u meer over de Thuismeten app.

Wilt u meer informatie over de BeterDichtbij app? Kijk dan op isala.nl/BeterDichtbij.

Hoe installeer ik de Thuismeten app?

Om gebruik te kunnen maken van de Thuismeten app, heeft u een smartphone of tablet nodig. U moet de Thuismeten app van het bedrijf Luscii downloaden op uw smartphone of tablet. Hieronder staat stap voor stap hoe u dat doet.

  • U ontvangt een e-mail van Luscii over de Thuismeten app op het e-mailadres dat u heeft doorgegeven. U kunt de Thuismeten app dan installeren. Belangrijk is dat u deze mail in het ziekenhuis kunt lezen zodat we u in het ziekenhuis uitleg kunnen geven over de Thuismeten app.
  • Als u de mail niet direct ziet, kijk dan bij de spam of ongewenst e-mail.
  • U downloadt de Thuismeten app op uw telefoon of tablet via de App Store of via de Play Store.
  • Om de registratie te voltooien, ontvangt u per mail een controle code. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren.
  • Heeft u problemen met het installeren van de Thuismeten app? Maak dan gebruik van de helpdesk van Luscii. U kunt bellen met (085) 13 05 851 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 8.30 uur tot 17.00 uur) of stuur een email naar: support@luscii.com. Of ga naar de online hulppagina www.luscii.com/hulp.

Hoe werkt de Thuismeten app?

Heeft u de Thuismeten app geïnstalleerd? Bekijk dan de video 'Hoe werkt Thuismeten' van Luscii. Hierin leggen we uit hoe de Thuismeten app werkt.

De belangrijkste onderdelen van de Thuismeten app:

Acties

Op deze plek vindt u de metingen die u die dag moet doen en op welke dag. Dit zijn bijvoorbeeld de vragen die u moet invullen.

printscreen Thuismeten App acties

Zelfzorg

Bij Zelfzorg staat extra informatie over de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. U vindt hier onder andere:

  • informatie over Crohn of colitis ulcerosa;
  • tips voor een gezonde(re) leefstijl en voedingspatroon.

printscreen Thuismeten App zelfzorg

Als u een vraag voor uw zorgverlener heeft, kunt u deze via BeterDichtbij versturen. Uw IBD-verpleegkundige of verpleegkundig specialist stuurt u dan binnen drie werkdagen een bericht terug. U kunt de BeterDichtbij app op uw telefoon gebruiken. Of via de Thuismeten app naar BeterDichtbij. Dit vindt u bij Zelfzorg. 

Let op!
Voor medische spoedeisende zaken belt u de polikliniek Maag, darm - en leverziekten of uw huisarts. Bel in geval van nood altijd 112.

Berichten

Ziet de IBD-verpleegkundige dat het slechter met u gaat? Of dat er een risico is op een opvlamming van uw ziekte? Dan neemt zij persoonlijk contact met u op via de BeterDichtbij app of ze belt u. Ze bespreekt met u welke zorg op dat moment het beste bij u past.

Wat moet ik doen bij (technische) problemen?

Problemen met de Thuismeten app?

Heeft u (technische) problemen met de Thuismeten app? Maak dan gebruik van de helpdesk van Luscii. U kunt bellen met (085) 13 05 851 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 8.30 uur tot 17.00 uur) of stuur een email naar: support@luscii.com. Of ga naar de online hulppagina www.luscii.com/hulp.

Problemen met tablet of smartphone?

Heeft u problemen met uw eigen apparaat (iPad, tablet, smartphone) en u kunt geen meting invullen? Laat ons dan weten dat u geen vragenlijst of metingen kunt invullen. U kunt bellen met de polikliniek Maag, darm - en leverziekten via 088 624 6223 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Laatst gewijzigd 10 november 2023 / 8430 / P