Contact

Meestgestelde vragen

  1. Meestgestelde vragen

Heeft u een vraag over onze afdeling of één van onze ingrepen? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van Plastische chirurgie. Zij staan u graag te woord.

De kosten van het eerste consult zijn € 50,-. Dit bedrag brengen wij bij een eventuele operatie in mindering op de behandelkosten.

Nee, u heeft voor een cosmetische ingreep die u zelf betaalt geen verwijzing nodig. Indien een ingreep mogelijk wel vergoed wordt, zoals bijvoorbeeld een ooglidcorrectie, borstverkleining of buikwandcorrectie, is het wel verstandig een verwijzing te vragen. Deze is namelijk nodig voor uw aanvraag bij de zorgverzekering.

Voor een consult kunt u vaak al binnen een week terecht.

Het is verstandig om te stoppen met roken alvorens u een operatieve ingreep ondergaat. Roken vertraagt namelijk de genezing en verhoogt de kans op wondinfecties.

Neemt u alstublieft een overzicht mee van uw medicijnen. De meeste medicijnen kunnen zonder problemen door gebruikt worden. Vraag ernaar bij uw behandelend specialist.

De verdoving is plaatselijk. U krijgt een druppel in het oog om de oogbol te verdoven en enkele prikjes in het bovenooglid.

Nee, na een operatieve ingreep adviseren wij u om niet zelf deel te nemen aan het verkeer.

De eerste dagen na de ingreep moet u rustig aan doen, in overleg met uw arts mag u daarna uw sportieve activiteiten hervatten.

Ja dat kan, al is de kans dat het lukt wel kleiner dan bij vrouwen die geen borstverkleining hebben ondergaan.

Indien het lukt is het veilig om borstvoeding te geven; de siliconen gaan niet over in de moedermelk.

Ja, die kans is wel aanwezig. Het is moeilijk te zeggen hoe lang de implantaten ongeveer mee gaan. Wij adviseren in elk geval na 10 jaar de implantaten te laten nakijken door de plastisch chirurg, eventueel gevolgd door aanvullend onderzoek zoals een echo of MRI-onderzoek.

Wanneer u de wens heeft voor een vollere cup, nooit bestraald bent geweest in de borstregio en een redelijk goede algemene gezondheid heeft, kunt u in aanmerking komen voor een borstvergroting.

Alleen in het geval van borstkanker of aangeboren afwijkingen is vergoeding mogelijk. Psychische hinder of schaamte is geen reden voor vergoeding.

Wij werken met de siliconen implantaten van Natrelle™. Dit is een zeer betrouwbare fabrikant, met veilige goedgekeurde siliconen. Op verzoek kunnen wij ook andere protheses leveren zoals die van de fabrikant Mentor.

Borstimplantaten kunnen net als andere medische hulpmiddelen kapot gaan. Wanneer een siliconenimplantaat scheurt, wordt de gel gewoonlijk vastgehouden in de kapsel holte rondom het implantaat (een intracapsulaire ruptuur). In sommige gevallen (minder dan 10 procent van de scheuren) kan de gel uit het kapsel ontsnappen en in het borstweefsel zelf terechtkomen of in de lymfklieren in de buurt (een extracapsulaire scheur met gelmigratie). Een scheur kan wel of geen lokale verharding van de borst geven.

 

Een breuk kan optreden als gevolg van een blessure, zonder aanwijsbare oorzaak (een ‘stille’ breuk), of (zelden) bij een mammografie. Het is ook mogelijk dat een implantaat beschadigd raakt op het moment van de operatie zelf. Beschadigde of gescheurde implantaten kunnen niet worden gerepareerd, maar moeten worden verwijderd of vervangen.

 

Borstimplantaten kunnen slijten, en gaan niet gegarandeerd een leven lang mee. Daarom kan in de toekomst een operatie nodig zijn om één of beide implantaten te vervangen.

U bent een geschikte kandidaat wanneer u niet teveel overgewicht heeft. Uw BMI mag niet meer bedragen dan 30. Liposculptuur is een goede manier om vet te verwijderen, echter wordt uw huid niet strakker met deze ingreep. Daarom is het belangrijk dat ook uw huid in goede conditie is.

Bij de behandeling van grote gebieden is een opname noodzakelijk. In de andere gevallen kan liposuctie plaatsvinden in dagbehandeling.

Liposuctie haalt het overtollige vet weg. Cellulite wordt echter veroorzaakt door de bindweefselschotten die tussen het vet zitten. Liposuctie zal deze alleen minder zichtbaar maken

Ja, indien uw BMI lager is dan 30 wordt een buikwandcorrectie ook bij u overwogen. Overgewicht (BMI>25) geeft echter wel grotere kans op complicaties. De plastisch chirurg maakt samen met u de afweging maken of dit risico verantwoord is. In bijzondere gevallen (bijvoorbeeld na zeer massaal gewichtsverlies) kan de operatie ook verricht worden bij een BMI boven de 30.

Bij een mini buikwand correctie wordt de navel niet losgemaakt. Er komt dus alleen een laag litteken in de onderbuik, niet rond de navel. De grootte van de correctie bij een mini abdominoplastiek is ook kleiner.

Rustig fietsen en wandelen mag zodra u zich daar goed voor voelt. Echt sporten en zwaar inspannen mag u gedurende 6 weken niet doen.

Er is bij een operatie altijd een risico op infectie, nabloeding of wondgenezingsproblemen. Daarnaast kunnen er problemen optreden zoals asymmetrie of een storend litteken. Dat is na een buikwandcorrectie niet anders, maar omdat de buik zelf niet wordt geopend is de kans op ernstige complicaties zeer klein.

Uw medisch specialist kan u daar meer over vertellen. Het is wel belangrijk dat uw gewicht langere tijd stabiel is; minimaal 1 jaar.

Dat verschilt per verzekeraar. In veel gevallen valt dit onder een aanvullende verzekering. Soms echter tot een bepaalde leeftijd, zoals 12 of 18 jaar. Raadpleeg de polis van uw verzekeraar hiervoor.

Het kan zowel onder narcose als onder lokale verdoving. Dit wordt in overleg met de patiënt bepaald.

Ja, alhoewel wij binnen onze afdeling afgesproken hebben dat er in principe door een vrouwelijke chirurg wordt geopereerd.

Vanzelfsprekend, meestal gebeurt dit onder lokale verdoving.

Het is geen probleem om uw partner mee te nemen naar de ingreep.

In de meeste gevallen wordt er gips aangebracht op uw neus.

Het gips kan vaak al met een week verwijderd worden.

U mag ervan uit gaan dat de eerste 2 dagen wat pijnlijk zal zijn.

U krijgt bij deze ingreep wel littekens. Hoe groot deze zijn hangt af van het soort facelift dat u krijgt. Afhankelijk van de behoefte en inschatting van de plastisch chirurg worden de littekens beperkt gehouden tot voor het oor. Bij een volledige en uitgebreide face-/halslift worden er ook littekens in de beharing van de nek, achter het oor en boven het oor gemaakt.

Het duurt minstens een week na de facelift voordat uw weer kunt gaan werken. Zwaar lichamelijk werk is dan nog niet mogelijk. Bij de uitgebreide ingreep adviseren wij een periode van circa drie weken te hanteren voordat u uw werk hervat.

Bij elke operatie is er altijd een risico op infectie, nabloeding of wondgenezingsproblemen. Dat is na een facelift niet anders. Bij rokers zien we eerder een genezingsprobleem optreden.

Het resultaat van een facelift blijft te zien echter gaat het normale verouderingsproces gewoon door ondanks de ingreep. U wordt als het ware door de facelift even teruggezet in de tijd.