Contact

Deskundigheid en specifieke samenwerkingsverbanden

  1. Deskundigheid en specifieke samenwerkingsverbanden

Het bespreken van een patiënt samen met andere ergotherapeuten of zorgverleners heeft meerwaarde voor de kwaliteit van de uiteindelijke behandeling. Al deze betrokken deskundigen wisselen informatie uit om een effectief behandelplan te kunnen voeren.

De samenwerkingsverbanden voor een aantal aandoeningen hebben wij voor u op een rij gezet.

Kwaliteitskring ergotherapeuten

De regiogroep eerstelijns ergotherapeuten heeft als doel om eerstelijns ergotherapeuten in Zwolle, Meppel en omgeving van elkaar te laten leren. Dit doen zij door casuïstiek te bespreken en actualiteiten uit te wisselen. Hiermee streven we naar uniformiteit in de behandeling en aanpak. Zo is het aanbod van ergotherapie bij de verschillende praktijken en instellingen van dezelfde kwaliteit. Daarbij trekken we samen op in contacten met derden en in het profileren van ergotherapie in Zwolle, Meppel en omgeving. Met als doel de bekendheid van ergotherapie te vergroten bij cliënten, verwijzers en instanties.

Parkinsonnet

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson en parkinsonismen. Meer dan 3.900 gespecialiseerde zorgverleners (o.a. neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk. Het netwerk is onderverdeeld in regio's die zijn gecentreerd rond één of meerdere maatschappen neurologie van de regionale ziekenhuizen. Alle therapeuten die lid zijn van het netwerk zijn specifiek geschoold. De therapeuten moeten onder andere een minimum aantal patiënten met Parkinson per jaar behandelen en actief deelnemen aan multidisciplinaire overleggen, wil de therapeut aangesloten blijven bij het netwerk. Het is een kwaliteitskeurmerk waaruit blijkt dat de ergotherapeuten in Isala, al vanaf de start van Parkinsonnet in deze regio in 2008, goed zijn toegerust om deze groep patiënten te behandelen. Meer informatie over ergotherapie bij Parkinson leest u in de folder Ergotherapie bij Parkinson.

MS-centrum

Het Isala MS-centrum werkt met verschillende specialismen samen in de eerste en tweede lijn. Ook ergotherapie is hierin vertegenwoordigd. Kijk voor in MS gespecialiseerde therapeuten ook eens op Zorgzoeker van MS Zorg Nederland. Eén keer per maand is er een gezamenlijk overleg tussen MS zorgverleners binnen Isala. Als alle betrokken hulpverleners op de hoogte zijn van elkaars  werkzaamheden, kunnen ze onderling sneller doorverwijzen en beter samenwerken. Dit draagt bij aan een betere manier van behandelen.

OI poli

De Osteogenesis Imperfectapoli voor volwassenen in Isala is uniek in Nederland Bij het Expertisecentrum Osteogenesis Imperfecta werken diverse zorgverleners die beschikken over specifieke vakkundigheid (expertise) op het gebied van Osteogenesis Imperfecta (OI). Het centrum ontvangt jaarlijks een groot aantal volwassen patiënten met OI. Daardoor heeft het centrum veel ervaring opgedaan met deze complexe en zeldzame aandoening. Ook volgt het Expertisecentrum OI nauwlettend de specifieke (wetenschappelijke) kennis. Deze expertise komt ten goede aan kwalitatief goede diagnostiek, zorg, behandeling en voorlichting aan mensen met OI en hun zorgverleners. Het expertisecentrum heeft een adviesfunctie, zowel voor patiënten en hun omgeving als voor zorgverleners. De ergotherapeut speelt hier een belangrijke rol in. Meer informatie over het Expertisecentrum OI leest u in de folder.

Spasticiteitscentrum

In het Spasticiteitscentrum bieden wij hoogwaardige revalidatiezorg voor de regio Zwolle aan. Het doel is een integrale spasticiteitbehandeling, waarbij gestructureerd en hulpvraaggericht spasticiteitbeelden worden geanalyseerd. Dit doen wij samen met u en uw familie. Wij stellen op u gerichte behandeldoelen op om tot een onderbouwd behandeladvies te komen. De rol van de ergotherapeut hierin is de analyse van de vaardigheid van de arm of hand en het geven van advies voor vervolgbehandeling. Voor de analyse van de vaardigheid van de arm of hand zal de ergotherapeut gebruik maken van verschillende (observatie)methodes en testen. Dit hangt af van de vraagstelling en het doel van u als patiënt en het behandelteam. Meer informatie over spasticiteit en de behandeling ervan leest u op de site van de afdeling Revalidatiegeneeskunde.

Complexe zitproblematiek

Het betreft een gezamenlijk spreekuur van revalidatiegeneeskunde en ergotherapie waarbij een adviseur WMO van de Gemeente Zwolle en een rolstoelleverancier betrokken worden. Dit is gestart in 2013. Het doel ervan is op een efficiënte en effectieve wijze het revalidatieadvies en het aanpassingstraject van u met een complex zitprobleem vormgeven zodat een optimaal behandelresultaat bereikt wordt. Dit kan bereikt worden door het medische, het paramedische en het technisch adviesdeel van het traject voor de zitvoorziening te combineren.

Doelgroep:
Volwassenen met een complex zitprobleem, o.a.:

  • 18+ kinderen, diagnose Spina Bifida of CP, uitbehandeld bij de Vogellanden.
  • Op verwijzing van huisartsen patienten met CP, MS of NAH met primaire verwijsvraag om spasticiteit te verminderen. Hier zit vaak een complex zitprobleem aan vast.
  • Patiënten uit woonvormen zoals Frion in Zwolle, Bloemensteijn uit Hattem en Sjaloom uit Wezep, veelal Spina Bifida of CP; daar zijn geen ergotherapeuten meer in dienst waardoor de taak van rolstoeladvies en aanpassing elders wordt gezocht.

Kwetsbare ouderen

Een belangrijk landelijk veiligheidsthema in ziekenhuizen is het onderwerp kwetsbare ouderen. Binnen Isala neemt de ergotherapeut deel aan een multidisciplinaire werkgroep die de screening en behandeling van deze doelgroep tijdens de opname in Isala vorm geeft. Dit om het risico op complicaties door vallen, functionele beperkingen en delier te beperken. Wilt u meer weten over patiëntveiligheid bij kwetsbare ouderen? Neem dan een kijkje op de website van VMS-zorg

Decubituszorg

De ergotherapeut neemt deel aan een werkgroep decubituszorg binnen Isala. Complexe vraagstukken als gevolg van decubitus (doorligwonden) worden multidisciplinair behandeld. Er wordt samengewerkt met de plastisch chirurg, revalidatiearts en decubitusverpleegkundige. Daarnaast heeft de ergotherapeut een rol binnen het multidisciplinair behandelteam bij decubitusproblematiek en huidtransplantaties. Hierbij vindt analyse van de situatie plaats, de eerder genomen maatregelen worden geëvalueerd en zo nodig wordt na overleg met u contact gezocht met eerdere behandelaren. Wij geven zo nodig zit- en lighouding adviezen en voorzieningen zoals mobilisatie naar de. Na de operatie begeleidt de ergotherapeut de start van de mobilisatie uit bed. Verder verzorgt de ergotherapeut de verstrekking van zitkussens bij decubitus categorie 3 en 4 om decubitus te behandelen tijdens opname.

Ervaringen