Contact

Handrevalidatie

  1. Handrevalidatie

Handchirurgische ingrepen

Het is mogelijk dat u geopereerd bent of geopereerd moet worden. Een operatie vindt poliklinisch plaats of tijdens een ziekenhuisopname. Operaties kunnen plaatsvinden bij Isala Zwolle, maar ook in Isala Diaconessenhuis Meppel en ziekenhuis St. Jansdal te Harderwijk. Over veel operaties is speciale patiënteninformatie beschikbaar over de ingreep en de nabehandeling.

Handenspreekuur

Elke donderdagochtend is er een speciaal handenspreekuur. Hier kunt u op afspraak terecht met uw handprobleem als u een verwijzing heeft van uw huisarts, een medisch specialist of een bedrijfsarts. U bezoekt dit spreekuur ook als u net bent geopereerd aan uw hand en als de verwachting is dat aanvullende behandeling (therapie) nodig is.

Tijdens uw afspraak beoordelen wij gezamenlijk uw handprobleem en maken we afspraken over de verdere behandeling. Omdat het handenspreekuur erg druk bezet is, kan het zijn dat uw afspraak niet op een donderdagochtend, maar op een andere dag en tijd wordt gepland.

Handrevalidatie

Deze vorm van revalidatie is vaak een onlosmakelijk onderdeel van een handoperatie. Wij beschikken over een speciale afdeling waar de handrevalidatie wordt gegeven. Afhankelijk van uw operatie, aandoening of letsel komt u één of meer keren per week voor therapie. Het uiteindelijke doel van handrevalidatie is dat u uw hand weer zo goed mogelijk leert gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten. Wondverzorging, littekenbehandeling, het tegengaan van zwelling, oefentherapie en spalktherapie maken deel uit van de handrevalidatie.

Tijdens de handrevalidatie wordt u door verschillende therapeuten behandeld. Er vindt regelmatig overleg plaats tussen de revalidatiearts en de therapeuten over het verloop van uw behandeling. Als er sprake is van uitgebreide en/of complexe handproblemen of als aanvullende deskundigheid gewenst is, bezoekt u ook het spreekuur van de revalidatiearts. U kunt voor handrevalidatie ook in Isala Heerde terecht.

Wat wordt van u gevraagd?

Wij vragen van u een grote motivatie en inzet. De instructie en oefeningen die u tijdens de therapie krijgt, moet u thuis uitvoeren zoals met u is afgesproken. Alleen op die manier zal het lukken om uw hand weer zo goed mogelijk te gebruiken bij uw dagelijkse taken thuis, op het werk, op school of bij uw hobby’s.

Ervaringen