Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

Ouderen, volwassenen en kinderen kunnen door hun behandelend arts worden verwezen naar de afdeling Medische psychologie. De arts kiest hiervoor wanneer er sprake is van emotionele klachten die samenhangen met lichamelijke problemen. Er komt bij een behandeling in het ziekenhuis of na een ziekte ook emotioneel veel op u af. Dit kan belastend zijn voor u maar ook voor de mensen om u heen. Bij kinderen kunnen klachten en/of ziekte zelfs de normale ontwikkeling verstoren. Een medische psycholoog kan u of uw kind helpen.

Medische psychologie biedt de volgende soorten behandelingen:

Verwijzing via de behandelend arts

Uw behandelend arts kan u naar een medisch psycholoog verwijzen. Voorbeelden van klachten waarmee deze bij de medisch psycholoog terecht kan, zijn:

  • verwerkingsproblemen als gevolg van een ziekte, operatie, of andere ingrijpende gebeurtenis;
  • moeite met het omgaan met een chronische aandoening, zoals diabetes of hartfalen;
  • onbegrepen lichamelijke klachten, zoals hoofd- en buikpijn zonder aanwijsbare oorzaak;
  • symptomen die wijzen op een achteruitgang van denken, geheugen of concentratie;
  • problemen in de ontwikkeling bij kinderen, zoals emotionele of gedragsproblemen.

Gerichte aanpak van het probleem

De behandeling is meestal kort, en gericht op het aanpakken van het belangrijkste probleem. Bij individuele behandeling maken wij onder andere gebruik van cognitieve gedragstherapie en EMDR. Naast individuele behandeling (eventueel samen met de partner) met gesprektherapie, is ook groepsbehandeling mogelijk. De diverse groepsbehandelingen die wij bieden:

Na de verwijzing belt de afdeling met u om de verwijzing en hulpvraag te bespreken. Wij informeren u ook over praktische zaken rondom de aanmelding. Er volgt daarna een uitgebreid intakegesprek. Dat kan op locatie of via beeldbellen. We proberen dat uw behandeling bij één psycholoog is. Het kan zijn dat u toch na een intakegesprek wordt overgedragen aan een andere hulpverlener. Omdat na dit gesprek de inschatting is gemaakt welke expertise van een psycholoog het beste past bij uw hulpvraag. Natuurlijk overleggen wij dit eerst met u.

Als behandeling voor langere tijd nodig is of er zijn andere problemen die niet met uw lichamelijke aandoening te maken hebben, dan overlegt de psycholoog met u over een verwijzing naar een andere instantie of hulpverlener. Lees meer over onze werkwijze in de folder Medische psychologie.

Toestemming kind en jongere

Net als volwassenen hebben kinderen rechten in de gezondheidszorg. Zorgverleners betrekken kinderen zoveel mogelijk bij de zorg voor hen. Kinderen zijn minderjarig. De ouders (en/of voogd) hebben gezag over hun kinderen en zijn verantwoordelijk voor hen. Afhankelijk van hun leeftijd beslissen zij ook dingen voor hen.

  • Voor een kind jonger dan 12 jaar neemt de ouder beslissingen.
  • Vanaf 12 jaar geven het kind en de ouders samen toestemming voor een medische behandeling.
  • Jongeren vanaf zestien jaar mogen zelf over hun medische behandeling beslissen, zonder toestemming van hun ouders.

Toestemmingsformulier kind en jongere tot 16 jaar
Toestemmingsformulier jongere vanaf 16 jaar

Zelfzorg

Zelfzorg is de mate waarin je voor jezelf zorgt. Weet u dat zelfzorg belangrijk is? Zorgt u goed voor zichzelf of vergeet u dat soms te doen? Wanneer iemand goed voor zichzelf zorgt, voel je je beter, krachtig en ben je beter bestand tegen moeilijke omstandigheden. Door er aandacht aan te besteden, bent u zich bewust van uw eigen doen en laten en behoeften. Het gaat dan niet alleen om lichamelijke verzorging, maar ook dat u zich mentaal sterk voelt. Bijvoorbeeld: u vindt het belangrijk dat u zich uitgerust voelt en tegelijk ook weer vol energie zit. Een balans vinden tussen inspanning en ontspanning kunnen mensen helpen zichzelf sterker te voelen.
Ook als u niet in behandeling bent bij Medische psychologie, kunt u al veel doen om goed te zorgen voor uw eigen basisbehoeften.
Deze websites, boeken en podcasts kunnen u daarbij helpen.

Ervaringen