ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Borstreconstructie

Een borstreconstructie wordt vooral toegepast bij vrouwen met borstkanker. Na amputatie van één of beide borsten, kan reconstructie de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Ook u overweegt een operatie. Hier leest u meer over de mogelijkheden.

Uitleg

Een borstreconstructie is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. Een slechte kwaliteit van de huid, bijvoorbeeld door bestraling, staat dankzij de moderne technieken een goed resultaat niet meer in de weg. Voorheen kwam een borstkankerpatiënte pas voor een borstreconstructie in aanmerking als zij als genezen werd beschouwd. Dat was meestal vijf jaar na een borstamputatie. Tegenwoordig is bekend dat een reconstructie niets verandert aan het verloop van de ziekte, maar dat het wel de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert.

Een reëel verwachtingspatroon is belangrijk bij de overweging voor een borstreconstructie. Het is namelijk zowel lichamelijk als geestelijk een zware ingreep, waarvoor vaak meerdere operaties nodig zijn. Soms is het ook nodig de natuurlijke borst te verkleinen of te verstevigen om beide borsten zoveel mogelijk op elkaar te laten lijken. Een gereconstrueerde borst zal in vorm, grootte en gevoel altijd verschillen van een natuurlijke borst. Toch zijn vrouwen die een borstreconstructie ondergingen over het algemeen zeer tevreden met het eindresultaat. Ze durven weer meer aan en voelen zich daardoor psychisch sterker.

Vergoeding van de kosten

Een borstreconstructie wordt niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als een behandeling die de gevolgen van een borstamputatie zo goed mogelijk herstelt. In principe vergoeden alle zorgverzekeraars de kosten van een dergelijke operatie.

Voorbereiding op de operatie

Gebruikt u geneesmiddelen? Meldt u dit dan bij uw eerste bezoek aan de plastisch chirurg. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine en ascal) mag u een aantal dagen voor de borstreconstructie niet meer nemen. Daarnaast is het belangrijk minstens zes weken voor de operatie stoppen met roken. Nicotine vernauwt namelijk de bloedvaten waardoor de kans op problemen bij de wondgenezing toenemen. Voor operaties waarbij weefsel verplaatst wordt, is stoppen met roken zelfs een voorwaarde. Als u te zwaar bent, adviseert de plastisch chirurg u eerst af te vallen.

Operatie

Een borstreconstructie kan zes tot twaalf maanden na een amputatie worden uitgevoerd of na beëindiging van eventuele bestraling en/of chemotherapie. Dit noemen wij een uitgestelde borstreconstructie. Het is ook mogelijk om al tijdens de amputatie de borst(en) te laten reconstrueren. Wij spreken dan van een directe borstreconstructie. Omdat niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt, bespreekt de plastisch chirurg dit vooraf met u.

Een directe borstreconstructie heeft de volgende voordelen:

  • De huid hoeft niet opgerekt te worden.
  • Er zijn minder operaties nodig.
  • Het scheelt vaak een extra litteken.

In het geval van een verhoogd risico op erfelijke borstkanker of wanneer de borstkanker reeds is geconstateerd, kan een huidsparende borstamputatie worden uitgevoerd. Bij deze ingreep verwijdert de arts de gehele borstklier. Een groot deel van de huid van de borst wordt op deze manier bewaard. De borst kan worden gevuld met een prothese of met eigen weefsel van bijvoorbeeld de buik of rug.

Soorten borstreconstructies

Prothesen

Bij sommige borstreconstructies worden prothesen ingebracht. Borstprothesen bestaan uit een soepel siliconen omhulsel, gevuld met een siliconengel. Deze siliconen implantaten zijn er in verschillende maten. De laatste jaren zijn er in media regelmatig bezorgde geluiden te horen over de gevolgen van het hebben van implantaten. Zo zijn er vrouwen die ernstige gezondheidsklachten toeschrijven aan siliconen borstimplantaten. Diverse internationale, wetenschappelijke onderzoeken hebben tot nu toe echter geen verband kunnen aantonen tussen die klachten en siliconen borstimplantaten.

Wij werken met de borstprothesen van Natrelle/Allergan en op verzoek ook met de prothesen van Mentor. Als alternatief voor de siliconen borstprothesen kunnen wij monobloc hydrogelprothesen van Arion/Contourion plaatsen. Tijdens een consult bespreekt de plastisch chirurg met u alle mogelijkheden.

De plastisch chirurg kiest voor het implanteren van een prothese wanneer de grote borstspier nog intact is en als er voldoende soepele en gave huid aanwezig is. Bij deze operatie maakt de arts gebruik van het litteken van de amputatie. De ingreep duurt ongeveer één uur en de ziekenhuisopname één tot twee dagen. Wanneer de huid is bestraald, adviseert de plastisch chirurg u een andere techniek.

Weefselexpansie

Is er niet genoeg huid aanwezig na de amputatie, maar is deze huid wel van goede kwaliteit? Dan kan een prothese worden gebruikt om de huid op te rekken. Dit proces noemen we weefselexpansie. Deze methode is alleen mogelijk als de grote borstspier nog intact is.

De prothese voor weefselexpansie, ook wel expander genoemd, is vergelijkbaar met een lege ballon. Via het litteken van de amputatie brengt de plastisch chirurg deze ballon onder de grote borstspier in. De ingreep neemt ongeveer één uur in beslag. U verblijft één tot vijf dagen in het ziekenhuis.

Vanaf twee weken na de operatie wordt de expander in etappes geleidelijk bijgevuld met een fysiologische zoutoplossing. Dit doen wij op de polikliniek, met een injectienaald. Het bijvullen duurt ongeveer twee minuten. U komt hiervoor een aantal keren bij ons langs, tot de gewenste cupmaat is bereikt. Dit is na vier tot acht weken het geval. Na een rustperiode van drie tot zes maanden volgt een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een definitieve prothese.

Gebruik van een spier en de huid van de rug

Heeft u door de borstamputatie geen borstspier meer? Of is te weinig huid van goede kwaliteit? Ook dan is het mogelijk om nieuwe borst samen te stellen. Deze wordt gemaakt van huid van de rug en de daaronder gelegen spier. Bij deze reconstructie brengt de plastisch chirurg ook een prothese in. De operatie duurt gemiddeld twee tot drie uur. U verblijft ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis. Door het verwijderen van de rughuid en de spier ontstaat een litteken, maar deze valt over het algemeen netjes onder de bandjes van uw bh of badpak.

Gebruik van het vet en de huid van de buik

Bij de aanwezigheid van te weinig kwalitatief goede huid kan een nieuwe borst worden gemaakt van de huid en het vetweefsel van de buik. Dit is overigens alleen mogelijk als er op die plek een huid- en vetoverschot bestaat. De plastisch chirurg reconstrueert op deze manier een borst zonder de toevoeging van een prothese. Een nadeel is het achterblijven van een groot litteken op de buik. Deze microchirurgische operatie neemt tussen de vier tot tien uur in beslag. U verblijft tussen de vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis.

Tepelreconstructie

Behalve reconstructie van de borst is ook reconstructie van de tepel mogelijk. Meestal gebeurt dit ongeveer drie maanden na de borstreconstructie. De tepel kan worden gemaakt van een deel van de andere tepel of van plaatselijk aanwezige huid. De tepel en tepelhof worden hierna getatoeëerd. Een tepelreconstructie kan goed plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. Als de gezonde borst aangepast wordt aan de nieuwe borst, wordt een tepelreconstructie meestal met deze operatie gecombineerd. Meer informatie vindt u in het voorlichtingsmateriaal ‘Tatoeëren/dermatografie’.

Na de operatie

Enkele dagen na een borstreconstructie worden de wonddrains weggehaald. Dit zijn dunne slangetjes in het wondgebied die het wondvocht afvoeren. Het is raadzaam om een pyjama met een voorsluiting te dragen zodat de operatiewond gemakkelijk kan worden verzorgd.

Bij ontslag uit het ziekenhuis hoort u wanneer u een controle-afspraak heeft bij de plastisch chirurg. Eventuele hechtingen worden op het spreekuur verwijderd.

De eerste twee tot zes weken na de operatie is het belangrijk om het rustig aan te doen. De plastisch chirurg vertelt u precies wat wel en niet mogelijk is. Het kan verstandig zijn om voor de eerste periode thuishulp te regelen. Met een eventuele tweede operatie wordt altijd gewacht tot u weer voldoende bent aangesterkt.

Risico’s en complicaties

Een borstreconstructie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden. Andere mogelijke complicaties:

Rond een ingebrachte prothese vormt zich soms een bindweefselkapsel, waardoor de borst hard en pijnlijk aanvoelt. Een harde en pijnlijke borst is te behandelen met behulp van capsulotomie. Bij deze methode wordt het kapsel tijdens een operatie ingesneden zodat er meer ruimte voor de prothese ontstaat.

De bloedcirculatie in de wondranden of het verplaatste weefsel kan onvoldoende zijn met mogelijk weefselversterf tot gevolg.

Meer informatie vindt u in het voorlichtingsmateriaal ‘Siliconen borstimplantaten’.

Contact en extra informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan staat de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Plastische chirurgie op telefoonnummer (038) 424 56 36. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Meer informatie over borstkanker en borstreconstructies vindt u op de volgende webpagina’s:
https://www.kanker.nl/bibliotheek/borstkanker/wat-is/281-borstkanker
www.borstkanker.nl (site van de Borstkanker Vereniging Nederland).

Plastische chirurg Max Overgoor sprak tijdens de Isala Publieksacademie over borstreconstructie. Op heldere wijze legt hij uit wat de mogelijkheden zijn en welke resultaten kunnen worden behaald.

 


Bent u door de huisarts doorverwezen naar Plastische chirurgie of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


15 juni 2017 6456 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht