Contact

Endeldarmkanker

  1. Endeldarmkanker

Hoe wordt endeldarmkanker ontdekt?

De endeldarm is het laatste stuk van de dikke darm, ongeveer vijftien centimeter vanaf de anusopening. Dit gedeelte is groter qua inhoud en wordt gevuld met ontlasting vanuit het bovenliggende deel van de dikke darm. In normale omstandigheden bevat het rectum weinig tot geen ontlasting behalve vlak voor de toiletgang (defaecatie). Endeldarmkanker komt voor bij mannen en vrouwen. Hoe hoger de leeftijd, hoe vaker deze kankersoort voorkomt.

Darmkanker ontstaat meestal uit een poliep in de wand van de darm. Poliepen zijn goedaardig, maar kunnen kwaadaardig worden. Darmkanker wordt meestal ontdekt met een kijkonderzoek, dit heet een endoscopie. Tijdens het onderzoek worden er kleine hapjes uit de poliep genomen. Dit wordt onderzocht in het laboratorium om te zien of het kanker is.

Uitstekende kwaliteit van zorg

Op de polikliniek Maag-, darm- en leveroncologie werken chirurgen, maag-, darm- en leverartsen, internist-oncologen en radiotherapeuten op een unieke wijze met elkaar samen. Nadat u onderzoek heeft gehad, bespreken de betrokken specialisten tijdens een multidisciplinaire bespreking welke behandeling voor u nodig is. U ziet uw hoofdbehandelaar dezelfde dag voor de onderzoeksuitslagen en behandelplan. Zo zit u zo kort mogelijk in onzekerheid.

Ons toegewijde team zorgt voor uitstekende kwaliteit van zorg volgens de laatste inzichten. Verder doen wij mee aan de meeste landelijke, belangrijke wetenschappelijke onderzoeken en onze patiënten kunnen daaraan deelnemen.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt. Meer weten? Lees het interview met regieverpleegkundige Ivonne Schoenaker op onze website.

Voorlichtingsfilm endeldarmkanker

Voor meer informatie bekijkt u de voorlichtingsfilm over het behandeltraject bij endeldarmkanker:

Screenshot video endeldarmkanker

 

 

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!