Contact

Nierkanker

  1. Nierkanker

Hoe ontstaat nierkanker?

Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de nieren. Bij nierkanker is er een kwaadaardige tumor (gezwel) in de nieren ontstaan. Ongeveer 2000 mensen in Nederland horen jaarlijks de diagnose nierkanker. 65% van de 2000 is man en 35% is vrouw. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar de grootste groep patiënten is tussen 55 en 75 jaar oud. Over de oorzaak van nierkanker is nog weinig bekend. Overgewicht en roken kunnen de kans op het krijgen van nierkanker vergroten. Bij ongeveer 2% van de mensen met nierkanker gaat het om een erfelijke aandoening.

Vast aanspreekpunt

Bij nierkanker zijn soms verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u mogelijk is, hangt af van de uitgebreidheid van de tumor en of er uitzaaiingen zijn. De uroloog zal de mogelijke behandeling met u doornemen om daarna samen met u een beslissing te nemen. Bij het vaststellen van de behandeling wordt er door een team van verschillende artsen samengewerkt. Zo kunt u naast de uroloog ook te maken krijgen met de internist-oncoloog of de radiotherapeut-oncoloog. De arts en de regieverpleegkundige urologische oncologie vertellen u wat de behandeling inhoudt.

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Oncologische topzorg

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg. Dit betekent dat alle nierkankeroperaties (waarbij een hele nier wordt verwijderd) plaatsvinden in Gelre Oncologisch centrum in Apeldoorn. En de prostaatkankeroperaties met de robot in Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Door deze samenwerking concentreren wij specifieke operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen. Chirurgen die regelmatig dit soort tumoren verwijderen, zijn meer vertrouwd met de ingreep en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis.

Meer lezen?

‘Ik zag uroloog Ed te Slaa vanwege prostaatklachten, maar ze zagen bij een echo dat er een tumor van 3 bij 3 cm in mijn rechternier zat. Zo ineens ga je een heel andere molen in en moet je snel beslissingen maken.’ Lees het verhaal van patiënt Joop Jans. Benieuwd hoe het voor de chirurgen van beide ziekenhuizen is om samen te werken? Lees dan het interview met urologen Ed te Slaa en Michiel Arnolds. Of met chirurgen Gijs Patijn, Peter van Duijvendijk en Vincent Nieuwenhuijs.

 

Gerelateerde behandelingen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!