Contact

Nierkanker

  1. Nierkanker

Kwaardaardige tumor

‘Kanker’ is een verzamelnaam voor veel ziekten met een gemeenschappelijke eigenschap: een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de nieren. Bij nierkanker is er een kwaadaardige tumor (gezwel) in de nieren ontstaan. Elk jaar wordt in Nederland bij circa 2000 mensen nierkanker vastgesteld.  Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar de grootste groep patiënten is tussen 55 en 75 jaar oud. Er zijn verschillende vormen van nierkanker. De meest voorkomende vorm van nierkanker bij volwassenen is niercelkanker.

Over de oorzaak van nierkanker is nog maar weinig bekend. Wel weten we dat sommige mensen een groter risico lopen om nierkanker te krijgen. Zo zijn overgewicht en roken risicofactoren voor nierkanker. Rokers hebben naar schatting een anderhalf keer zo grote kans op nierkanker als niet-rokers. In enkele tientallen gevallen per jaar ontstaat nierkanker door erfelijke aanleg.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Oncologische topzorg

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg. Dit betekent dat alle nierkankeroperaties (waarbij een hele nier wordt verwijderd) plaatsvinden in Gelre Oncologisch centrum in Apeldoorn. En de prostaatkankeroperaties met de robot in Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Door deze samenwerking concentreren wij specifieke operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen. Chirurgen die regelmatig dit soort tumoren verwijderen, zijn meer vertrouwd met de ingreep en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis.

Meer lezen?

‘Ik zag uroloog Ed te Slaa vanwege prostaatklachten, maar ze zagen bij een echo dat er een tumor van 3 bij 3 cm in mijn rechternier zat. Zo ineens ga je een heel andere molen in en moet je snel beslissingen maken.’ Lees het verhaal van patiënt Joop Jans.

Meer informatie over nierkanker vindt u in het Patiënten Informatie Dossier Nierkanker van het Isala Oncologisch centrum.

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.