Contact

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

  1. Bewegen

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!

Een operatie of medische behandeling is niet niks en kan effect hebben op uw lichaam en geest. Door te bewegen zorgt u ervoor dat uw breinfunctie, spierkracht en conditie behouden blijft. Daarnaast geeft bewegen energie, waardoor u beter in uw vel zit. Beweeg dus wel, voor een spoedig herstel.  

"Ik liep al snel rond met een rollator en was actief. Ik wilde snel beter worden" - Henk Perrier (58)

Door voor uw ziekenhuisopname in beweging te blijven, gaat u gezond en fit uw operatie tegemoet. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die met een betere conditie hun ziekenhuisopname ingaan, sneller en beter herstellen. Ook tijdens uw opname kunt u op uw eigen niveau blijven bewegen. Dit kan variëren van een kopje koffie halen, uzelf wassen, tot een rondje wandelen door het ziekenhuis. Alle kleine beetjes helpen om het verlies van spiermassa en conditie te beperken. Hierdoor kunt u eerder naar huis en de dingen doen waar u van geniet.

Blijf in beweging

 

Wij helpen u met bewegen

Bewegen doen we de hele dag door, hoe klein de bewegingen ook zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van handgebaren, het schrijven van een brief, of de wandeling naar de supermarkt. Als bewegingen pijn doen, kan dit een grote invloed hebben op uw leven. Wij zijn er voor u om uw klachten te verminderen.

Fysiotherapeut begeleidt patiënt met lopen

Wat kunt u doen?

1

Voor de opname

Vanaf het moment dat u hoort dat u een operatie krijgt, kunt u beginnen met extra bewegen. Was u al veel in beweging? Goed, blijf dit vooral doen. Vindt u het lastig? Met hulp van familie, een sportschool of een fysiotherapeut lukt het u vast om zo fit mogelijk de operatie in te gaan!

Wist u dat... u al voor de operatie kunt beginnen met bewegen om goed de operatie door te komen en beter te herstellen?

Door fit de operatie in te gaan, zult u straks stappen kunnen blijven zetten. Bewegen is daarbij heel belangrijk. Ook goed, gezond en voldoende eten kan u aansterken en door de operatie heen helpen. Wat u kunt doen:

  • Eet 6 keer per dag een gezonde maaltijd of snack.
  • Beweeg per dag minimaal een half uur.
  • Doe oefeningen die u sterker maken.
Man trekt sportschoenen aan in kleedruimte
2

Tijdens de opname

Vanaf het moment dat u in het ziekenhuis bent, is er een hoop dat u kunt doen om fit te blijven. We begrijpen dat dit soms best lastig kan zijn, maar wij helpen u! U kunt bijvoorbeeld heel goed met uw bezoek het ziekenhuis verkennen, een wandeling maken op de gang of vaker per dag een paar oefeningen doen op uw kamer.

Wist u dat… als het nodig is, een fysiotherapeut samen met u een beweegplan kan opstellen? Dit helpt u om snel weer fit te worden.

Om uw verblijf aangenaam en uw herstel zo spoedig mogelijk te maken, kunt u, als het kan, hetzelfde doen als u thuis ook deed. Sta op, kleed u aan met uw normale kleding, maak uw bed op en eet in de stoel op uw kamer.

Tips die u kunnen helpen tijdens de opname:

  • Neem stevige schoenen mee naar het ziekenhuis zodat u kunt gaan wandelen.
  • Heeft u een bril, hoorapparaat, rollator of gebit? Neem dit ook mee tijdens uw opname.
  • Neem 6 keer per dag een eiwitrijk tussendoortje (bijvoorbeeld kaas, vis, kip, vla of kwark).
Man doet oefening naast het bed
3

Na de opname

Wat fijn, u mag naar huis! Nu moet u het zelf doen, of toch niet? Voor een snel herstel is het vragen van hulp belangrijk. Misschien kunnen uw familie of vrienden, de fysiotherapeut of uw sportschool helpen. Met kleine bewegingen kunt u al een groot verschil maken en uw conditie weer opbouwen. Door bijvoorbeeld elke dag een stukje te lopen, de was op te vouwen, in de tuin werken en een paar keer per dag oefeningen te doen, blijft u in beweging.

Wist u dat… bewegen het risico verlaagt op botbreuken, diabetes, hart- en vaatziekten?

Ook na de opname blijft het belangrijk dat u:

  • luistert naar uw lijf;
  • ieder uur even opstaat;
  • een half uur per dag beweegt.
Vrouw veegt blad aan in de tuin

Ervaringen

'Ik ben dolblij dat ik heb doorgezet'

Tijdens zijn werk in de bouw kreeg Henk Perrier (58) steeds meer last van benauwdheid en was hij vaak erg moe. Uit onderzoek bij Isala Hartcentrum bleek dat Henk een hartaandoening had en werd bij hem een mechanische hartklep geplaatst. “Het was spannend, ik zag er als een berg tegenop. Maar nu ik alles weer kan ben ik dolblij dat ik de openhartoperatie heb doorgezet.”

Lees meer
Hartpatiënt Henk Perrier

‘Na die eerste stappen achter de rollator, moest ik ontzettend huilen’

Allebei op de covidafdeling van de Intensive care belanden. Een nachtmerrie die helaas voor heel wat stellen werkelijkheid is geworden. Het overkomt ook Bartha en Klaas Sterken uit IJsselmuiden. Hoewel ze dezelfde ziekte doormaken, verschillen hun ervaringen behoorlijk van elkaar.

Lees meer
Bartha en Klaas Sterken uit IJsselmuiden